Дезинфекцираха Областна администрация за година напред с нанопрепарат

116

Нанотехнология с дълготрайна антибактериална и антивирусна защита на повърхностите бе приложена миналата седмица за дезинфекция на дръжки на врати, перила, компютри, работни плотове, столове, зали и санитарни възли в сградата на Областна администрация Пловдив. Немският нанопрепарат Liquid Guard (Ликуид Гард), който предпазва минимум 1 година третираните с него повърхности, е бил предоставен безплатно от фирмата-вносител „Нано Коут“.

Стойността на дарението е 2 000 лева, но нанопокритието е без аналог за превенция на здравето.

Със същия препарат миналата седмица са били обработени безплатно заседателната зала и работни места в Община Бургас, автобус от градския транспорт на морския град, както и сградата на Ректората на Медицински университет – Пловдив. Катедрата по микробиология и имунология към университета е направила тестове за продължителна антимикробна защита на 24 часа, 48 часа и 14 дни след третиране с „Ликуид Гард“. Резултатът от изследването е показал много добър антибактериален ефект спрямо използваните тест микроорганизми.

България е една от 4-те страни в света, в която е разрешено официално да се използва антибактериалният и антивирусен продукт Liquid Guard. Препаратът е изобретен и произвеждан от немската компания Nano Care AG Deutschland, съвместно с Института за нови материали „Leibnitz“ Saarbruecken. Уникалността му се състои в това, че веднъж нанесен върху дадена повърхност, дълготрайността му на въздействие е минимум 1 година, с 99.9% унищожаване на бактерии, гъбички, плесени. Тестовете в немски лаборатории доказаха, че „Ликуид Гард“ унищожава и вирус Инфлуенца Тип А и SARS – тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (много епидемиолози свързват Covid-19 със SARS). Втората основна характеристика на продукта, която го отличава от другите, е начинът му на действие. Нанопокритието от аморфно стъкло създава върху повърхностите слой от милиони положително заредени остриета, които привличат и пробиват отрицателно заредените клетъчни мембрани на микроорганизмите и ги унищожават чисто механично – елиминация без създаване на резистентност. Продуктът създава изключително твърд, защитен слой върху всякакви повърхности, който не може да бъде премахнат по никакъв начин освен абразивно, което допринася за дълготрайния му ефект от над 1 година. „Ликуид Гард“ се предлага онлайн в удобни за ползване у дома и офиса пулверизатори от 30 мл, достатъчни за покриването на 12 кв. метра площ.