Две премиери за 80-годишнината на Невена Коканова ще се състоят в РБ – Стара Загора

54
Книгата "Години любов. Невена Коканова", чиято премиера ще се състои на 12 февруари от 18:30 часа в Регионална библиотека "Захарий Княжески"

По случай 80-годишнината от рождението на Невена Коканова на 12 февруари от 18:30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, ще се състоят две премиери – на книгата „Години любов“, с участието на автора й Георги Тошев, и на новия документален филм „Невена Коканова. Пътуване“. Ще бъде открита и изложба, посветена на голямата българска актриса. Входът за всички старозагорци, желаещи да се докоснат до истинската Невена Коканова, е свободен!

Книгата „Години любов. Невена Коканова“ е поклон пред красотата, таланта и силния дух на актрисата и неслучайно излиза точно в годината, когато тя щеше да навърши 80 на 12.12.2018 г., припомнят издателите й от „Книгомания“.

Коканова е от малцината в съвременното ни изкуство със статут на истинска звезда. Извоюва си го сама. Напук на системата, на предразсъдъците, на догмите. Днес мнозина имат претенции, че са я познавали. Особено след смъртта й, когато няма как да бъдат опровергани. Но тя допусна малцина до себе си, сред които е и журналистът Георги Тошев.

Заглавието на книгата му е неслучайно – кореспондира с първия важен филм в кариерата на Невена Коканова „Години за любов“, но и очертава звездния път на актрисата – да бъде обожавана от публиката си завинаги.

Макар за Георги Тошев това да е втора книга, която подготвя в почит към голямата звезда на българското кино (първата е от 2009 г., „Невена Коканова. Коя съм…“), за първи път публикува цялото си интервю с нея. То е много лично – като изповед, дълго и наситено с нюанси, тъй като засяга различни, чисто общочовешки теми от живота, етапите от кариерата й, разкрива светогледа и мъдростта й.

„Години любов“ припомня „Лицата на Невена“ от дебюта й в „Две победи“ (1956), първата голяма роля – на Ема (в „Години за любов“), първата изява на театралната сцена, първата любов, участията в главна роля в „Тютюн“, „Дами канят“ – една от най-успешните комедии на българското кино, единствената й изява като режисьор – довършвайки филма на съпруга си Л. Шарланджиев „Трите смъртни гряха“ (1980), изборът да напусне или да остане в България и други важни моменти от творческия й път.

В раздела „Огледалата на Невена“ са представени истории и емоции, споделени от най-близките хора на актрисата – от дъщеря й Теодора Шарланджиева, от дългогодишния й приятел Павел Павлов, от съпругата на режисьора Въло Радев – Жени Радева, от археолога Дикран Балабанян, неин съсед в любимата й махала Чомаци в Габровския Балкан. Нови ракурси към образа добавят актрисата София Кузева и журналистът Кирил Аспарухов.

Много от фотографиите в „Години живот“ се публикуват за пръв път – те са от личния архив на Невена Коканова и Теодора Шарланджиева. В нея има снимки на Невена като дете, като начинаеща артистка в Ямболския театър, току-що омъжена, щастливо усмихната съпруга и майка. Включените в книгата портрети от 50-те години са запечатали първите моменти от осъзнаването на силата на своята женственост пред влюбеното око на камерата. Георги Тошев е подбрал и снимки от бенефиса за 60-ия й рожден ден, скромно отбелязан с „Важното е да си желана“ в театър „Възраждане“. В края на изданието е поместена пълната филмография на Невена Коканова, богато илюстрирана и с кадри от Българската национална филмотека.

(СН)