Две нови специалности в сферата на розопроизводството откриват в Тракийския университет тази есен

86
Участници в срещата в Казанлък

Две нови специалности в сферата на розопроизводството представи днес в Община Казанлък академичното ръководство на Тракийския университет начело с ректора доц. Добри Ярков. Бакалавърските степени „Етерично-маслени култури“ в направление „Растениевъдство“ и „Медицински козметик“ в направление „Здравни грижи“ ще бъдат предложени на вниманието на бъдещите студенти още от тази есен.

В срещата участваха кметът на Казанлък Галина Стоянова, ръководството на Института по розата, над 40 розопроизводители в региона и дванадесетокласници от всички казанлъшки училища. Новите възможности, които предлага Тракийският университет, целят да подготвят компетентни специалисти в бранша, които да отговарят на потребностите на пазара на труда и са съгласувани с образователното министерство. Вече са одобрени учебните планове и се работи по магистърски програми, които да продължат квалификацията на специалистите, отбеляза доц. Нели Грозева, зам.-ректор по учебната дейност.

Доц. Ярков увери, че ще положи всички необходими усилия студентите на Тракийския университет да са с добра практическа подготовка. „Отворете Вашите фирми за нашите студенти, за да могат да практикуват! Така че, като завършат, да могат да започнат веднага работа“, призова бизнеса ректорът. „Бизнесът ще участва в учебния процес. Вие ще задавате и темите за обучение“, допълни доц. Ярков. Пред присъстващите той припомни, че Тракийският университет е на 6-о място по бюджет и 9-о по брой студенти сред държавните университети.

(СН)