Две казанлъшки деца заминават с пълна стипендия за Космическия лагер в Турция

57
Космическият лагер в град Измир, Турция, е създаден по модел на NASA

Георги Янев на 14 години от ППМГ „Никола Обрешков“ и Свилен Бъчваров на 13 години от същата гимназия са финалистите в конкурса на Община Казанлък и Център за творческо обучение, които получават за първи път пълни стипендии за участие в Space Camp Turkey 2019. Финансирането покрива разходите по 6-дневния престой на децата, храната, таксата за участие и пътуването в размер на 1250 долара.

Останалите 7 участници в конкурса също са класирани за Космическия лагер в Турция, но те ще трябва да заплатят съответната такса. Всички кандидати трябва да потвърдят участието си в рамките на две седмици. При липса на потвърждение пълните стипендии ще се присъдят на следващите в списъка по точки кандидати.

Конкурсът се проведе в рамките на новосформирано сътрудничество между Община Казанлък и Център за творческо обучение в областта на образованието, паралелно с националния конкурс на Центъра за творческо обучение, чиито резултати бяха обявени на фейсбук страницата му.

Право на участие имаха ученици на възраст между 9 и 15 години, които владеят добре английски език. Те трябваше да подготвят авторско есе или видео есе на една по темите: Промени ли NASA света за 60 години?; Екзопланетите – Нови светове; Изненада! Аз съм извънземно!

Експертното жури оцени всички кандидатури от община Казанлък и взе единодушно решение двете пълни стипендии да получат възпитаниците на математическата гимназия Георги Янев и Свилен Бъчваров.

Припомняме, че Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 г. в турския град Измир по модел на NASA като един от едва трите подобни центъра на планетата. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в Космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждане на растения в безпочвена среда и други. Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който вече 15 години работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център.

(СН)