Две дами си поделиха царската корона за най-добър производител на пелин

153
С брада и мустаци на Дядо Коледа се дегизира хореографът Васил Герлимов, който бе сред традиционните силни участници в надпреварата

За пръв от 12 години насам две дами си поделиха царската корона в уникалното състезание за най-добър производител на пелин в старозагорското село Змейово. Късно вечерта в събота жури с председател енолога Иван Чардаков реши призът да отиде при Мария Димова и Кирилка Вълева, трети остана Ивайло Русев, съобщи кметът на старозагорското Бевърли хилс Стоян Трифонов. Поради невъзможност царската регалия да бъде „разполовена“ се стигнало до компромис: Мария, дългогодишен счетоводител на Радио Стара Загора, се сдобила с нова преса за смачкване на гроздето, а Кирилка, чийто съпруг Валентин беше първи в предходните две класации, занесе у дома си специално направен пръстен гювеч с възпоменателен надпис. Участници в надпреварата под сурдинка коментират, че „пръст“ в класацията имал нотариусът в комисията Антония Коева, чийто глас надделял при крайното подреждане на победителите. В комплексната оценка решаващи са били показатели като цвят, бистрота, аромат и плътност.

За да няма съмнения с избора, кметът Стоян Трифонов не взе участие в конкурса, но пък почерпи гостите с пелин от 50-литрова бъчвичка

„Семейство Димови са едни от най-старите майстори на пелин в селото, род, който спазва змейовските традиции и обичаи. Цялото семейство са изключително работливи, правят пелин от над 70-80 години“, съобщиха за медията ни от читалището. Когато гроздето не стигало, старите Димови – дядо Петър и баба Марийка, майсторили пелин само от ябълки и дюли и пак ставал. Свекърът на Мария, вече покойният дядо Петър Димов, остава в архива на изследователите на говорния диалект в село Змейово. „Аз съм от 40 години в тази къща и все е имало пелин. Това е едно признание, една благодарност, че са ни уважили труда. Ние сме започнали от производството – от лозичките, спазили сме традицията на Трифон Зарезан да ги зарежем навреме, имаме лозе в селото и го обработваме цяла година“, коментира пред медията ни Мария.

Тази година за царската корона се бориха 16 майстори.

За да сложат на коледната си трапеза приготвяния по тайна рецепта змейовски пелин, стотици негови любители от цяла България се наредиха на опашка пред избите на башмайсторите. Сред пристигналите с дамаджани и пластмасови бутилки в багажниците на автомобилите имаше дори сърби и румънци, които чули за питието от свои приятели.

Сред традиционните участници в празника беше хореографът Васил Герлимов, който пристигна дегизиран с костюм на Дядо Коледа. За разлика от предни години, този път стартът бе даден не с изстрел от черешово топче, а с водосвет, отслужен от предстоятеля на тукашния храм „Свети Николай Мирликийски“, в който през далечната 1831 година монахът Харитон е направил първия известен препис на Паисиевата „История славяноболгарска“.

Нагиздени с хайдушки премени активисти на дружествата „Традиция“ и „Поп Минчо Кънчев“ пристигнаха с газови бутилки за по-бързото приготвяне на тънките мезета

Около 4.5-5 тона от дъхавата напитка се приготвят годишно в избите на змейовци, като всеки от майсторите-пелинджии пази в дълбок секрет какви точно билки подрежда помежду пластовете дюли и ябълки, преди да ги залее със старо вино в 200-литровите бъчви, коментира кметът Стоян Трифонов, който за да няма съмнения в избора на журито, не представи за дегустация от своето производство, но пък извади бъчвичка, за да почерпи гостите.

Около 250 дка са лозовите масиви в землището, но местните жители с носталгия припомнят времената, когато е имало над 2 220 дка. Историята разказва, че за пръв път в Змейово се е произвел пелин през далечната 1919 година, питието наложил тогава първомайсторът Стоян Христов Найденов, който продължил традицията чак до смъртта си през 1968-а. За да се помни името му, преди няколко години жителите сложиха на фасадата на дома му нарочна плоча.

Според познавачите тайната на произвеждания в някогашното село Дервент насред Средна гора пелин била, че гроздето вирее на 420 метра надморска височина, а околните гори и поляни са пълни с билки, които придават невероятният му аромат.

Гости от близо и далеко вдигаха наздравици, докато от сцената течеше богатата фолклорна програма

Змейовските майстори са категорични, че стоката им се различава по три неща: сладяла на небцето, горчала на гърлото и парела на стомаха. Задължително към глътките пелин се прибавяли хапки от тънки мезета – прясна сланинка с кожичката, цвръкнати на жар наденици и крехки свински ребърца с много подправки.

По думите на един от производителите, за да станел истински пелинът, се слагали до 17 различни билки, сред тях най-ценната била т.нар. „камшик“.

Докато вървеше дегустацията, на сцената излязоха над 20 фолклорни състава от Стара Загора и околните селища, които откликнали на поканата на змейовското читалище „Пробуда 1928“ със секретар Емилия Петкова да направят празника още по-пъстър и весел.

Христо ХРИСТОВ
Стела АЛЕКСИЕВА