Два токови удара бяха причината Стара Загора да остане без вода в петък

747

От ЕVN не са поели отговорност до момента

Два поредни токови удара на подстанция „Ягода“ II и III подем са били причината за голяма ВиК авария, която остави без вода цяла Стара Загора в петък, с изключение на зоната под жп линията. Токовите удари са предизвикали пълно спиране на работата на помпената станция. Това от своя страна е станало причина за връщането на огромни маси вода – десетките тонове, довели до хидравличен удар и разцепването на стоманения тласкателен водопровод, захранващ град Стара Загора.

За отстраняване на голямата авария във ВиК е имало пълна мобилизация на хора и техника. За шест часа, окопани в калта специалистите от държавното водно дружество са успели да разчистят главния водопровод и да го заварят.

След това се е наложило да бъде пуснато допълнително количество вода, за да може до 18 часа да бъде захранен областният град. На максимална мощност са работили над десет помпи, които са тласкали тонове вода до ПС „Ягода“ и две 500-литрови помпи на двата подема.

От ВиК все още не са направили изчисления за разходи по аварията, но от ръководството на дружеството заявиха, че те са огромни – и като средства, и като нерви.

От ЕVN в края на петъчния ден съобщиха, че не знаят за причинени от тях токови удари и предполагаха, че има някакво разминаване в информацията.

В началото на тази седмица се очаква среща между представили на ВиК и EVN за изясняване на ситуацията и най-вече за недопускане на друга подобна. Дали от ЕVN ще компенсират част от разходите на водното дружество, тепърва ще се изяснява.

Чрез медиите още в петък от ВиК – Стара Загора се извиниха за причиненото неудобство на хилядите старозагорски семейства и обществени институции.

Йовка НИКОЛОВА