Два нови багера за 51.7 млн. лв. ще заработят в „Мини Марица-изток“

738

За монтажа им фирмата-изпълнител е наела огромни автокранове от Румъния

За първи път след демократичните промени у нас в държавното въгледобивно дружество „Мини Марица-изток“ се реализира обновяване на тежкото минно оборудване с цел гарантиране на енергийните доставки.

Елементите на поръчаните през 2016 година два нови роторни багера SRs 2000 и SRs 200, по силата на договор за проектиране, изработка, доставка, изграждане и пускането им в експлоатация, вече са доставени и от 7 май е започнало тяхното монтиране на площадка в рудник „Трояново север“. Инвестицията е в размер на 25 848 633 евро, като половината от сумата е осигурена от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез фонд „Козлодуй“, а другата половина – от собствени средства на „Мини Марица-изток“. Изпълнител е консорциум между полското дружество „Фамур С.А“. и „Българска енергетика“ АД, избран чрез тръжна процедура по правилата на ЕБВР.

За монтажа на отделните елементи на двата роторни багера фирмата-изпълнител (консорциумът) е наела 500-тонни автокранове от Румъния, тъй като в България е нямало кранове с подобна товароподемност.

Автокрановете ще работят две седмици на монтажната площадка. През това време ще бъде изграден горният строеж на багер SRs 2000, като се качат въртящата платформа на багера – 98 тона, балансовата му стрела – 155 тона, роторната стрела – 112 тона, подвижната мачта – 45 тона и неподвижната мачта – 46 тона.

Очаква се новите роторни багери да заработят до края на годината. Освен гарантиране на енергийните доставки те ще повишат производителността на въгледобивното дружество, което има всички дадености още десетилетия да бъде гарант за енергийната сигурност и независимост на България заедно с централите от комплекс „Марица изток“.

Припомняме, че при подписването на договора за проектиране, разработка и въвеждане в експлоатация на багерите министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че договор с такива параметри не е подписван от 1989 г.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА