Два габровски музея – „Етър“-а и „Дом на хумора и сатирата“, отбелязват 22 март като Спестовен ден на водата

718

„Бъдете спестовни“ бе посланието на ЕМО „Етър“ и музей „Дом на хумора и сатирата“ по повод Световния ден на водата 22 март. Двата емблематични за Габрово музея го отбелязаха вчера като Спестовен ден на водата.

По река Сивек (приток на Янтра) от ЕМО „Етър“ пуснаха дървено корабче с дължина 1 метър и ширина 50 см. Плавателният съд е пренесъл типично габровско послание към колегите им от другия музей.

„В ЕМО „Етър“ решихме да използваме течението на водата, за да отправим поздрав към музея „Дом на хумора и сатирата“ по повод 22 март. Така пестим от пощенски услуги и не правим разходи от телефонни разговори. Не изразходваме дори интернета си. Доставчиците ни твърдят, че е неограничен, което навежда всеки габровец – кореняк или не, на мисълта, че спестеният ресурс трябва да е в същия размер“, коментираха от „Етър“-а, които предоставиха на „Старозагорски новини“ и пълния текст на посланието си:

„Скъпи колеги от музей „Дом на хумора и сатирата“, предайте нашите най-сърдечни поздрави по случай 22 март – Световен ден на водата, на представителите на всички други институции в областта на културата, на ръководството на Община Габрово, на Областния управител и заместниците му, на кметовете на останалите Общини от област Габрово и, ако е възможно, на цялата габровска общественост.

Послепис: Използваме този поздравителен адрес, за да честитим Новата 2019 година. Да са светли всичките ви празници до нейното настъпване.“.

Плавайки по течението, корабчето стигна до „Дома на хумора и сатирата“, където бе хванато със специална рибарска корда. Екипът на ДХС обаче веднага връща бърз отговор, от който става ясно, че навлязлото в техни териториални води корабче остава във Веселата къща. С благодарственото обяснение:

„Скъпи колеги от Етнографски музей на открито „Етър“,

Благодарим за вълнуващия поздрав за Световния/Спестовния ден на водата! В снежния ден беше предизвикателство да уловим изпратената от вас лодка с така важното спестовно послание. Ще предадем поздрава ви нататък към габровската общественост и в околията.

В тази лодка има много хляб. Чудесен експонат – нов символ на габровската спестовност – който ще покажем в Музея.

1 април, Денят на шегата, е и ден на отворените врати за „Дома на хумора“. Тогава при нас се стича половин България и те ще могат да видят лодката и вашето така важно послание.

За габровци казват, че едно семейство се храни с една лъжица – всеки по ред гребва с нея от чорбата и после я предава нататък. Габровските съпрузи си купуват една брачна халка – единият я носи половината седмица, а другият – другата половина.

Затова за Панаира на занаятите в ЕМО „Етър“ през септември, когато при вас идват безброй посетители, ще ви върнем лодката, че да могат и те да я видят.

Послеслов: За 1 април не идвайте с празни ръце. Обичаме етърски захарни петлета, топли симиди и гевреци с по-големи дупки.“.

(СН)