Двама старозагорци са в новото ръководство на Българския енергиен холдинг

2526
Диян Димитров и Стелиан Коев са двамата старозагорци в Съвета на директорите на БЕХ

В новия Съвет на директорите на Българския енергиен холдинг, под чиято шапка са всички енергийни дружества в страната, има двама старозагорци. Това стана ясно от подадените в Търговския регистър документи след решение на министъра на енергетиката. За председател на Съвета на директорите е избран Диян Димитров, който идва от борда на директорите на ТЕЦ „Марица изток 2“. Другият старозагорец в Съвета на директорите на БЕХ е Стелиан Коев, от 17 години финансов директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД.

Останалите са Иван Андреев, бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“, Александър Църноречки и бившият депутат и председател на eнергийната комисия в 44-ото НС Валентин Николов, който е и новият шеф на БЕХ. Всичките петима успешно са преминали трите етапа на процедурата за избор на нови членове на СД на държавния холдинг.

Припомняме, че държавата вече определи след конкурси кой влиза и в директорските бордове на останалите енергийни предприятия под шапката на БЕХ.

За ТЕЦ „Марица изток 2“ това са сегашният директор на централата Живко Динчев, Боян Боев и Руслан Германов. Останалите двама, преминали успешно конкурса на Агенцията за публични предприятия и контрол (т.нар. независими членове на Съвета на директорите на ТЕЦ-а) са проф. Бончо Бонев и Милан Миланов.

За „Мини Марица-изток“ ЕАД, също след проведен конкурс, от държавната квота в Съвета на директорите са настоящият директор на въгледобивното дружество инж. Андон Андонов, Николай Диков и Георги Коев. Към момента Агенцията за публични предприятия и контрол не е обявила кои са останалите двама независими членове на борда.

Понастоящем обаче не е известно дали новите директорски бордове на енергийните дружества ще бъдат вписани в Търговския регистър, тъй като днес новото Народно събрание прие предложението на БСП за мораториум на правителството в оставка за сключване на сделки, отдаване на концесии и назначение на бордове на директори на държавни предприятия.

Малко преди гласуването на предложението министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова призова депутатите за уважение към избирателите и предостави конкретна информация за назначенията в енергетиката.

„Никой не каза как стоят нещата в действителност. Не се извършва нищо в противоречие със закона“, коментира Петкова.

Тя припомни на БСП, че не са гласували против Закона за публичните предприятия.

„Ето стенограмата, че подкрепяте този закон. Въпросът е кога сте искрени – на 3 юли 2019 г. или днес. Този закон е по предложение на ОИСР, това е едно от условията да станем член на Банковия съюз и еврозоната. Този закон за първи път въвежда конкурсното назначение“, припомни енергийният министър.

„На конкурса за борд на БЕХ се явиха 19 кандидати и е приключил на 31 март. Преценете сами дали участниците са калинки – Иван Андреев, който има 30 г. опит в АЕЦ „Козлодуй“, Стилиан Коев, който е 17 г. финансов директор на „Мини Марица-изток“, Валентин Николов, който е бил изпълнителен директор на атомната централа и депутат. Няма проблем в този избор, в енергетиката и във всички дружества“, категорична беше Теменужка Петкова.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА