Двама казанлъчани влизат в спор за кинонаградата „Златната роза“

28

Режисьорите Георги Костов и Явор Петков влизат в надпреварата за престижната награда „Златната роза“ на едноименния фестивал на българското игрално кино, който се откри на 24 септември във Варна. Костов се представя с новия си пълнометражен филм „Останалото е пепел“ по сценарий на известния писател Александър Томов. В края на Втората световна война млад американски репортер е натоварен от своя вестник да вземе интервю от български прозападно настроен банкер. Тайно е прехвърлен в България и поставя на карта собственото си оцеляване, като се влюбва в младата секретарка на банкера. Красавицата, от своя страна, е влюбена отчаяно в шефа си. Накрая всичко завършва трагично за тримата.

Георги Костов е добре познат на българската публика с игралните си ленти „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела“, „11-и А“, „Секс академия – мъже“ и „Опърничавите“.

Явор Петков се включва в конкурсната програма с дебютния си филм „Дани. Легенда. Бог“, който бе показан и на София Филм Фест. Дани е бизнесмен и общински съветник, който се е съгласил да участва в епизод от английска документална поредица за пране на пари. Още през първия снимачен ден Дани обявява на журналистическия екип, че всъщност ще правят пълнометражен филм, в който той ще бъде главен герой, сценарист, режисьор и продуцент.

Явор Петков е независим продуцент, режисьор и сценарист. Завършва в Бремен, Германия и от 10 години живее в Лондон, където основава продуцентската компания „Шипка“.

Петър МАРЧЕВ