Двама журналисти представят книгите си в музея на Чудомир

53
Авторът на премиерната книга "Ожаднялата река" Румен Стоичков

На 10 септември от 18:00 часа в музей „Чудомир“ е насрочено представянето на книгата „Ожаднялата река“. Неин автор е журналистът Румен Стоичков, който е работил повече от 30 години в БНР. Той е бил водещ на нощния блок и репортер в много предавания, а това е петата му книга.

„Аз я писах най-дълго и с най-голяма любов. Не че другите по някакъв начин ги подценявам, но някак в тази поредица от пет книги тази ми се вижда изключително ценна“, споделя Румен Стоичков.

На следващия ден казанлъшкият литературно-художествен музей ще бъде домакин на премиерата на книгата на един друг радиожурналист. Пламен Асенов ще гостува в Града на розите, за да представи томчето си със заглавие „Великите европейци“. Книгата е последица от стартиралата през октомври 2012 година в ефира на Радио Пловдив едноименна образователно-развлекателна поредица на Пл. Асенов, която включва радиопортрети на известни личности от европейската история, политика, култура, наука. Тя се излъчва също по Програма „Хоризонт“ на БНР и радио SBS – Мелбърн, за българите в Австралия.

Поредицата е уникална в историята на българската журналистика, разказите в нея са динамични, интересни, съчетани са с автентични звуци и подходяща музика, носят силен образователен елемент и в същото време имат развлекателен характер. До средата на 2019 година в това разгърнато ветрило от истории за живота и постиженията на велики и вдъхновяващи личности от Европа са представени над 300 портрета. Първата книга от поредицата представя 47 портрета на европейски гении – от Омир до Тери Пратчет. Към словесните портрети художникът Александър Гьошев е прибавил и своите 47 графични портретни скици, които говорят един и същи език с текста, но с различна, ефирна интонация.

Петър МАРЧЕВ