ДБГ: Правителството да даде по 4 500 лв. на всяка малка фирма вместо 1.6 млрд. за саниране

306

Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите разпространи позиция, с която призовава ГЕРБ да се откажат от намерението си да рестартират програмата за саниране с 1.6 млрд. лв. бюджетни пари. От партията са категорични, че „в условията на разрастваща се икономическа криза тези средства са жизнено важни за спасяване на малките предприятия и не трябва да бъдат прахосвани в спряна заради корупционни схеми програма“.

Малките предприятия са опората на българската икономика и в същото време са най-застрашени от срива на потреблението. След като има 1.6 млрд. лв. за даване, правителството може да предостави еднократна безвъзмездна помощ в размер на 4 500 лв. на всяка от над 360 хиляди фирми, които имат до 9 служители, изчисляват от партията.

Националната програма за саниране е морално фалирала и неизгодна, пише още в позицията. „При похарчени над 2 млрд. лв. от бюджета до този момент са санирани 1 854 сгради в цяла България. ДБГ посочват, че само в София жилищните сгради са над 131 хиляди. Това показва, че програмата е некомпетентно замислена и няма как да доведе до чувствителен спад на българското енергопотребление. Нещо повече, програмата за саниране се превърна в източник на корупция за властимащите и закономерно участници в нея получиха санкция от КЗК за картелно споразумение“, добавят от партията.

Според ДБГ намерението да се отделят 1.6 млрд. за саниране в този момент показва пълната несъстоятелност на изказванията на премиера Борисов за това, че България не може да си позволи адекватни антикризисни икономически мерки.

(СН)