Да бъде учредена награда на името на Петър Константинов

111
Проф. д-р Петър Константинов

Това предлага преводачът на Маркес, публицистът проф. Румен Стоянов

Видният казанлъчанин проф. д-р Петър Константинов има безспорни и изключителни заслуги за духовното освестяване и културата на българите. Достатъчно е да споменем, че нему дължим възстановяването на първи ноември като Ден на будителите. Неотдавна казанлъчани избраха своя именит съгражданин, лекаря, писателя и родолюбеца П. Константинов за почетен гражданин на Казанлък. В българското общество обаче витае идея да бъде учредена национална награда на негово име, с която да бъдат поощрявани усилията на съвременните български будители. Автор на предложението е един не по-малък патриот – дипломатът, поет и публицист проф. Румен Стоянов, който е известен с превода си на Маркесовия шедьовър „Сто години самота“.

„Имайки предвид дълголетното дело на д-р Петър Константинов, осъществено в различни поприща, но винаги с възхитителна всеотдайност към Мати Болгария, аз предлагам Министерството на културата да учреди национална награда на неговото име“, сподели проф. Стоянов.

Според инициатора, ако се взрем безкористно в нашия духовен живот през последните десетилетия, едва ли ще намерим друг човек по-цялостно и плодотворно будещ българския народ. Петър Константинов умря по време на една от своите многобройни будителски мисии. Наградата не е задължително да се връчва ежегодно, за да не девалвира нейната стойност. Също така не е нужно тя да има парично покритие – не за пари са работили отечествените будители, в това число и д-р Константинов.

„Наградата за народно будителство „Петър Константинов“ ще бъде не само признание към паметта на този голям българолюбец от Казанлък; надявам се тя да окрили и насърчава съвременните българи с възрожденски дух“, допълва Румен Стоянов.

Към неговата чудесна идея можем да добавим само това, че би било престижно Община Казанлък да се ангажира като съучредител на новата национална награда заедно с Министерството на културата.

Петър МАРЧЕВ