Дариха озонатор на старозагорски храм

100
Дареният на храма озонатор, чиито функции обясни проф. Жеко Ганев

Системата, разработена от проф. Жеко Ганев, се използва за дезинфекция на въздух и повърхности

Проф. Жеко Ганев, собственик и управител на „Елфи-Тех“ ООД, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, и Граждански клуб ЛИПА направиха дарение на Катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. Дарението е озонираща система, която е разработена и произведена от „Елфи-Тех“ и се използва за дезинфекция на въздух и повърхности. Съоръжението беше инсталирано и предадено на настоятеля на храма свещеник Емилиян в присъствието на Старозагорския митрополит Киприан. Проф. Ганев обясни функциите на дарението, което с генерирания озон ще обеззаразява помещението на храма и ще предпазва миряните от патогенни микроорганизми, включително и от коронавируси. Това не трябва да намалява прилагането на всички останали предпазни мерки, определени от Националния кризисен щаб срещу пандемичната зараза, подчерта ученият.

Пред представителите на Старозагорската митрополия проф. Ганев представи накратко и 30-годишната история на фирмата си, която е внедрила над 1200 инсталации за пречистване на въздух, питейни и отпадни води по целия свят и декларира готовността да предостави цялата си експертиза, производствен опит и потенциал на фирмата си в борбата срещу коронавируса. Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, и на Граждански клуб ЛИПА, изрази подкрепата на „Елфи-Тех“ и на останалите фирми и граждани, които се включиха в борбата срещу коронавируса. Той изказа увереност, че тази криза ще даде възможност Стара Загора да покаже своя интелектуален и технически потенциал и да предложи активни иновативни решения за справяне с пандемията.

Към настоящия момент не е ясно защо представителите на Националния оперативен щаб и новосформирания експертен Медицински съвет не ползват откритията на български учени, едно от които е на старозагорската фирма, които могат да помогнат за ограничаване на заразата.

Йовка НИКОЛОВА