Дарения за храма

148
Срещата на митрополит Киприан с медиите, на която обяви съвместната си идея с кмета за разкриването на дарителски сметки за два православни храма. Недовършеният храм "Свети Игнатий Старозагорски", където на 33 метра под купола беше открита вода

Разкриват дарителска сметка за два православни храма. Инициативата няма нищо общо с „Нотр Дам“

На Великден ще бъде разкрита дарителска сметка за два православни храма в Старозагорско. Събраните средства ще бъдат използвани за довършването на храм „Свети Игнатий Старозагорски“ в града и ремонт на църквата „Света Параскева“ в село Памукчии. Инициативата е на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и митрополит Киприан. За двата храма са нужни около 100 – 150 хиляди лева.

„Идеята ни е от доста време и се радвам, че най-накрая ще можем да я осъществим“, сподели старозагорският митрополит по време на предвеликденския си брифинг в петък.

Пред „Старозагорски новини“ той изрично уточни, че идеята за разкриването на дарителска сметка за двата православни храма няма нищо общо с разкритата вече банкова сметка за възстановяването на изгорялата парижка катедрала „Нотр Дам“, чийто титуляр е френският културен институт „Алианс Франсез“, Стара Загора.

Припомняме, че инициатор за това също беше кметът Живко Тодоров ден след пожара в „Нотр Дам“ като знак на съпричастност на старозагорци към трагедията, покрусила целия християнски свят. Той обаче едва ли е предполагал, че тази толкова човешка идея ще срещне толкова яростна съпротива, чиято кулминация беше отвореното писмо на партийната организация „Център“ на БСП – Стара Загора, в което се предлагаше събраните дарения за „Нотр Дам“ да бъдат пренасочени за реставрирането на три храма в селата Ловец, Памукчии и Козаревец. Писмото на ОПО „Център“ беше разпространено по медиите ден преди брифинга на митрополит Киприан, след което социалистите заживяха с победата, че са успели за „прекършат“ кмета, тоест, че той едва ли не е осъзнал грешката си и затова на следващия ден е обявено, че ще бъде разкрита дарителска сметка за два православни храма, в това число и Памукчии.

Пред медията ни митрополит Киприан подчерта, че съвместната му идея с кмета за разкриването на дарителска сметка за довършването на старозагорския храм „Св. Игнатий Старозагорски“ и за ремонт на храма в Памукчии датира много преди пожара на „Нотр Дам“, но той изчакал да събере медиите преди Великден, за да я обяви и това нямало нищо общо с нечий политически призив.

По време на срещата си с журналисти митрополит Киприан съобщи още, че в Старозагорска епархия има над 400 храма, много от които се нуждаели от ремонт.

Преди няколко години, точно преди Великден, стана известно, че точно под купола на новостроящия се старозагорски храм „Свети Игнатий Старозагорски“ беше открита вода с изключителни показатели. Тя е била хваната на 33 метра, колкото е Христовата възраст. Това провокира изключителен интерес не само в страната, но и извън пределите й, но завършването на храма, който се строи изцяло с дарения, се отложи във времето. Ако сега бъдат събрани средства за довършването му, някой ще трябва да припомни и историята с Христовата вода, която не е легенда, а истина.

Йовка НИКОЛОВА

Б.Р. Търсете платената журналистика
       в партийните телевизии

Сигурно и настоящата публикация на „Старозагорски новини“ ще стане повод на коментари и твърдения за „платена и поръчкова“ журналистика в услуга на кмета на Стара Загора.

Този водевил без музикален съпровод го играем от четвъртък във Фейсбук, след като се появи материалът ни „Социалисти от Стара Загора се обявиха срещу събирането на средства за „Нотр Дам“. В него единственият ни пропуск е, че не сме упоменали даренията, направени от двама депутати от БСП за довършването на храма в Християново миналата година, за което се извиняваме. Но пък медията ни стои зад всяка написана дума.

Това, че позицията на „Старозагорски новини“ за „Нотр Дам“ съвпада с тази на кмета от ГЕРБ, не е повод за обвинения в „платена и поръчкова“ журналистика. Но ако нашите критикари си бяха направили труда да вдигнат поглед, щяха да видят, че в продължение на четири дни водещият материал в сайта ни бе свързан с безпричинното умъртвяване на над 4000 животни в Странджа, който е срещу ръководството на БАБХ, сиреч срещу ГЕРБ. А къде бяха те, когато медията ни атакуваше полигон „Змейово“ за обгазяванията на Стара Загора и региона? Защо мълчаха, когато се борихме за отвоюването на върха на Аязмото преди години? Къде са сега, когато се борим да запазим гаранта на българската енергетика – комплекс „Марица изток“?

Със сигурност в България има платена и поръчкова журналистика, но тя няма да бъде намерена сред регионалните издания, които едва успяват да платят минимални работни заплати на журналистите, работещи в тях. Платена и то добре платена журналистика у нас има, затова умоляваме нейните търсачи да насочат злъчта си към партийните телевизии, финансирани щедро от партийните субсидии. Тоест от всички нас, данъкоплатците. Търсете ги и в изданията на олигарсите, но не предписвайки етикети, когато някоя наша публикация не ви е угодна!