ДАНС проверява българска банка заради пране на пари от Венецуела

126
Срещата в МС с американския посланик Ерик Рубин

Парични преводи на голяма стойност от Венецуела са минавали през български банкови сметки и част от средствата са напускали страната ни. Установена е банката, установено е и лицето титуляр на сметките, както и самите сметки, заяви главният прокурор Сотир Цацаров в сряда след среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и американския посланик Ерик Рубин.

Информацията за паричните преводи от Държавната петролна компания на Венецуела е получена от САЩ.

Преди няколко дни венецуелският опозиционен депутат Карлос Папарони първи съобщи, че България е била част от схема за изнасяне на държавни активи от страната му, където в момента опозицията се опитва да свали диктатора Мадуро.

Проверка на ДАНС е установила доверителна сметка в малка банка с български собственици. По сметката продължава да има движение. Взети са мерки остатъчните средства да се поставят под пълен контрол. Преводи от сметките няма да се допускат, информира главният прокурор.

„В банката се извършва пълен мониторинг. Когато имаме пълна картина на преводите, ще бъдат предприети необходимите мерки“, каза Цацаров.

„Откритата сметка, не е точно сметка в пълния смисъл на думата. Лицето е открило сметка като адвокат. Използвана е формата на доверителна адвокатска сметка, по която да пристигат пари на клиенти и която не се използва пряко от адвоката“, уточни Цацаров.

По думите му парите след това са напускали България с основания като финансиране на спортна федерация или закупуване на храни.

„Случаят касае една единствена банка, но сме длъжни да проверим и другите. Проверяват се и преводи от България навън. Ако целият механизъм стане ясен, то ще може да се говори за целенасочен канал за парични преводи“, каза още главният прокурор.

Вероятно ще започне разследване за пране на пари, стана ясно от думите на Цацаров. Това може да се случи, след като приключи проверката на ДАНС и резултатите бъдат предоставени на прокуратурата. В момента ДАНС прилага правомощия, свързани с предотвратяване пране на пари, лаконично обясни шефът на агенцията Димитър Георгиев. Той допълни, че са получили сериозно съдействие от БНБ.

Според Цацаров подозрения върху въпросната банка няма, тъй като сметките са били открити по законен път. „Подозренията не са свързани със самата банка, но в банката се извършва пълен мониторинг и пълна проверка от страна на ДАНС“, каза главният прокурор.

Източник: mediapool