Дадоха 6 години затвор за смърт на пътя

176

Шестгодишна ефективна присъда постанови състав на Окръжен съд – Стара Загора, по дело с обвиняем неправоспособен водач, по чиято вина е загинал младеж.

На подсъдимата скамейка застана 19-годишният Николай Димитров от Сърнево, който на 28 август м.г. е подкарал „Мерцедес“-а на баща си, без да има свидетелство за правоуправление. Към 15:00 часа по пътя между селата Сърнево и Пшеничево младият водач е допуснал груба грешка, автомобилът излязъл извън асфалта и се преобърнал по таван. При катастрофата тежко е пострадал возещият се в кабината 18-годишен приятел на шофьора Господин Димитров. Със съдействието на случайни свидетели раненият е бил откаран в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, където обаче няколко часа по-късно е починал от травмите си.

Няма данни автомобилът да се е движел със скорост над разрешените на този път 90 км/ч, установява досъдебното разследване, шофьорът и спътникът му обаче са нямали предпазни колани.

Управлявалият мерцедеса Димитров не е употребил алкохол или дрога, но никога не е карал курсове за шофьори и съответно никога не е придобивал свидетелство за правоуправление. В хода на съдебното заседание младежът не е изразил съжаление за случилото се, като непълнолетен той е бил осъждан на два пъти за престъпления срещу обществото. Според свидетели момчето често е било виждано да кара колата на баща си.

Наложената присъда от 9 години затвор е редуцирана с 1/3 в съответствие с разпоредбите на член 54 от Наказателния кодекс, тя трябва да бъде изтърпяна при първоначален общ режим.

Христо ХРИСТОВ