Дават на прокуратурата медиците, превърнали Тубдиспансера в частен хоспис

484
Янко Янков

Това съобщи общинският съветник Янко Янков, участвал в комисията, извършила проверка в общинското здравно заведение

– Г-н Янков, Вие, в качеството си на член на Комисията по здравеопазване в Общински съвет Стара Загора, заедно с доц. д-р Емил Славов, зам.-кмета Иванка Сотирова и началника на общинския здравен отдел д-р Антония Тодорова извършихте проверка по сигнал в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (Тубдиспансера). Какво установи проверката?

– Че управителят на Тубдиспансера д-р Чавдар Попов и главната сестра Живка Колева са превърнали общинското здравно заведение в частен хоспис. Д-р Попов е довел майка си и персоналът се грижи за нея, а главната сестра – баба си.

– За какъв точно период от време става дума?

– В сигнала се твърди, че майката на управителя е в Тубдиспансера от 4 години, а другата жена – от година.

– Как е оформен престоят им за толкова дълго време в болничното заведение?

– Правят им преглед, настаняват ги в болничното заведение, след края на клиничната пътека ги изписват по документи, но реално жените остават в стаите си.

– Вие заварихте ли ги в Тубдиспансера?

– Да, заварихме ги. Всяка беше настанена в отделна стая.

– Кой Ви сигнализира за неправомерната хоспитализация.

– Отидохме в Тубдиспансера по сигнал от зам.-министъра на здравеопазването. Някой от персонала е изпратил жалба в Министерството на здравеопазването.

– Но защо чак сега, след като майката на д-р Попов е била хоспитализирана в общинското здравно заведение години наред?

– Явно някой вече не е издържал е и сигнализирал в здравното министерство.

– Проверката Ви е била осъществена няколко дни преди общинската сесия на 30 март. Защо този проблем не беше съобщен по време на заседанието, а беше гласувано само решение за обявяване на конкурс за нов управител на Тубдиспансера поради изтичане на договора на досегашния?

– Защото дадохме срок на управителя и главната сестра до петък (3 април) да ни изпратят доклад с всички придружаващи документи, за да видим реално каква е ситуацията.

– Кметът Живко Тодоров призова във Фейсбук за уволнение и сигнал до прокуратурата…

– Подкрепям го напълно, защото това са безобразия. Аз отдавна апелирам да се направи ревизия на всички общински дружества, защото имаме сигнали за нарушения в някои от тях за злоупотреби със стотици хиляди лева. Още на първата сесия направих предложение да сформираме комисия за проверки, но тогава всички отказаха с презумпцията да изчакаме отчетите.

След случая с Тубдиспансера смятам, че това е крайно необходимо. Както направихме комисия и проверка на всички общински жилища и ги сложихме в ред, така да направим комисия и проверка на всички общински дружества и да ги сложим и тях в ред.

– Общинският съвет е принципал на Тубдиспансера. Какво ще последва от тук нататък?

– Общинският съвет е в правомощието си да уволни управителя и да назначи временно изпълняващ до провеждането на конкурса. Ние нямаме правомощията да уволняваме главната сестра, но това може да направи новият управител. Решение за това обаче трябва да бъде взето на сесия. Кметът вече е издал заповед и случаят е предаден на прокуратурата.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА