Графици за трети път превзеха зала „Байер“

68
Творбите от Третия национален графичен форум могат да бъдат видени в зала "Байер" до 16 ноември

За трета поредна година старозагорската зала „Байер“ домакинства на националния графичен форум, в който участваха 40 автори от цялата страна. Жури с председател Милен Алагенски и членове – графичката Мария Духтева и изкуствоведите Наташа Ноева и Катя Тинева, присъди три равностойни награди за Пламен Пенов от Плевен, Румен Нечев от Пловдив и Людмил Георгиев. Средствата от по 500 лв. са осигурени от Община Стара Загора, която откупува по една работа, която ще попълни сбирката на градската Художествена галерия. За пръв път бе даден и приз за млад автор в лицето на Борис Иванов-Боби от Варна, който е поканен да експонира самостоятелна изложба.

Сред участниците личат имената на ямболията Цветан Казанджиев, старозагорците Валентин Дончевски и Иван Арабаджиев, работещата в Бургас Севдалина Проданова и възпитаничката на Шуменския университет Хюлия Юсеинова.

Целта на форума е да популяризира графичното изкуство и да подпомогне българското съвременно изкуство. Организатори на изложбата и изпълнители на техническата й част са представителството на СБХ – Стара Загора, и Община Стара Загора.

Христо ХРИСТОВ