Грамота за Дарител на 2018 г. получи примата Стефка Минева

195

Голямата оперна певица Стефка Минева получи вчера специална грамота за Дарител на 2018 г. на Държавна агенция „Архиви“ и Държавен архив – Стара Загора. Грамотата е по случай 9 юни – Международен ден на архивите.

Наградата беше връчена на Стефка Минева в Старозагорската опера от Вяра Жеко – старши експерт в Държавен архив – Стара Загора, и Христина Дучева – главен експерт в институцията.

„За нас е особена чест да получим и съхраняваме изключително ценните документи, които ни дари Стефка Минева – лични документи, грамотата й за заслужил артист, за почетен гражданин на Стара Загора, много ценни снимки от участията и на международните сцени“, коментираха от Държавен архив – Стара Загора. На 27 септември в читалнята на Архива ще бъде открита специална изложба с дарението на Стефка Минева по случай юбилея й тази година.

„Спокойна съм, че документите, които дарих, се съхраняват в Държавен архив – Стара Загора, по най-добрия начин. Особено ценна за мен е тетрадката на мама, която тя почва да води от дебюта ми на 21 октомври 1972 г. на сцената на Старозагорска опера – до последните си дни. В тази тетрадка са отразени всички мои участия навсякъде по света, съставите, с които съм излизала на сцена, кой е дирижирал, всичко е описано много подробно“, сподели Стефка Минева.

От името на всички свои колеги в Старозагорска опера голямата прима бе поздравена от зам.-директора на културната институция Славчо Николов.

По случай своя празник от ДА „Архиви“ и Държавен архив – Стара Загора, са връчили грамоти и на журналистката Мила Маринова от Радио Стара Загора като „Приятел на архивите“, за специалната рубрика за известни старозагорци, които правят заедно. Грамота за Читател на 2018 г. е получил д-р Николай Атанасов.

(СН)