Граждански клуб настоя за намаляване на законовата лихва при забавени плащания

51

Намаляване на законовата лихва при забавени плащания като антикризисна мярка предлагат от Граждански клуб „Просперитет“. В организацията членуват известни лица от обществения, политическия и икономическия живот в страната, сред които бившите депутати Петър Славов и Мартин Димитров, както и журналистът Калин Манолов.

Предложението е законовата лихва при забавени плащания да бъдe нaмaлeнa нa нe пoвeчe oт Оcнoвния лихвeн прoцeнт плюс 4% надбавка зa грaждaнитe и нe пoвeчe oт 8% зa фирмитe, обясни пред медията ни един от авторите на предложението – адвокатът и бивш народен представител Петър Славов. Той припомни, че сегашната ставка от 10% над Основния лихвен процент е въведена преди повече от 20 години при съвсем различна икономическа среда, включваща висока инфлация и по-високи от сегашните лихвени проценти по кредитите. Славов уточни, че Министерски съвет като орган, който може да определя тези ставки, може да въведе дори по-нисък размер на лихвата за забавени плащания. „Кризaтa щe дoвeдe дo oгрoмeн ръcт нa зaбaвeнитe плaщaния към бaнки, тoплoфикaции, доставчици на комунални услуги като eлeктрoрaзпрeдeлитeлни дружecтвa, ВиК, мoбилни oпeрaтoри. България държи първенство в Европейския съюз с едни от най-високите лихви и няма диференциране между граждани и търговци“, коментира Славов. Той даде за пример европейската практика, според която в редица държави на Стария континент има диференцирана законова лихва при забавени плащания. Например в Австрия тя е 4% за физически лица, а в Германия – 5% плюс Основния лихвен процент. В Литва и Латвия е 5% за фирми и 6% за граждани.

Адвокат Славов взе отношение и относно създаването на временната парламентарна комисия, която да проучи разходите на правителството, с председател Йордан Цонев от ДПС. „Много хора си задават въпроса доколко ще бъде обективна тази комисия, при положение че е оглавявана от Йордан Цонев, а ДПС в последно време открито подкрепя това управление. Трудно е да се очаква сериозно разследване в рамките на този парламент, защото в него опозиция практически няма, но ние ще продължим да търсим отчет от властта по пътя на гражданския натиск и контрол“, заключи юристът.

Десислав ТEНЕВ