Гражданите да ограничат посещенията на „Аязмото“, умоляват от Общината

275

Очаква се амбициозният проект по реконструкцията и цялостното обновяване на парка да приключи до края на юли

Община Стара Загора предупреждава гражданите за повишено внимание и по възможност ограничаване на посещенията в парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), където се извършват строително-монтажни дейности, поради възможността за възникване на инциденти с тежката техника, работеща там.

С оглед осигуряване на безопасността на посетителите в парка, където се изпълняват дейности по реконструкцията и цялостно му обновяване, Общината умолява старозагорци да ограничат посещенията си в делнични дни от 08:00 ч. до 17:00 ч. за периода на изпълнение на проекта.

Забранява се движението на автомобили по алеите и строителната площадка. Нарушителите ще бъдат санкционирани от компетентните органи, уточняват от пресцентъра на Общината.

Амбициозният проект за връщане на старата слава на парк „Аязмото“ стартира в средата на ноември 2017 г., в първия ден от Коледния пост. Цялостното обновяване на „Аязмото“, което не е правено от десетилетия, е по проект „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора – етап II“. Финансирането, в размер на 7 млн. лв., е осигурено по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, а изпълнението – след спечелена обществена поръчка, е поверено на „Водстрой 98“ АД. Дейностите включват реконструкция и възстановяване на пешеходни алеи, детски и спортни площадки, места за отдих, обновяване на паркова мебел, която ще бъде уникална, възстановяване и обновяване на растителните видове, създаване на зелени маршрути, които ще водят до характерни места и гледки в парка, създаване на велоалеи и достъпен маршрут за хора с увреждания.

Преди старта на реконструкцията бяха паспортизирани 2800 дървета и отбелязани такива, които са с особен статут.

Медията ни припомня, че повече от година проектът беше яростно атакуван от неправителствена родова фондация, чиито представители твърдяха, че дейностите ще унищожат белия дроб на Стара Загора. Нападките продължиха и по време на строително-монтажните дейности, вероятно водени от личностни амбиции, а последната провокация на фондацията чрез медиите бе преди Великденските празници. Това обаче няма да промени изпълнението на амбициозния проект, чиито дейности се очаква да приключат в края на месец юли т.г.

Материала подготви: Йовка НИКОЛОВА