Грабител, пребил старица в Гурково, влиза зад решетките

116
Рецидивистът Кольо Рашев

4-годишна ефективна присъда при първоначален строг режим ще изтърпи 39-годишният Кольо Рашев, който на 20 януари т.г. при опит да ограби дома на 83-годишната жителка на планинското Гурково Иванка Койчева я преби.

Осъжданият близо дузина пъти до сега рецидивист е сключил споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор, което е одобрено от състав на Окръжен съд – Стара Загора.

След побоя на спящата бабичка грабителят си тръгнал с общо 35 левчета, които веднага похарчил в денонощния магазин и там го заснели охранителните камери.

Жертвата баба Иванка Койчева

В съответствие със закона от присъдата се приспада времето, през което Рашев е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Рашев живее в една от циганските махали на Гурково на семейни начала, двамата със съжителката си имат общо 7 деца и две внучета. През годините рядко се хващал някъде да работи, за издръжката на домочадието се грижела майката.

Пострадалата Иванка Койчева е работила десетилетия като готвачка, домът й се намира на около 500 метра от незаконната къща, където се е настанил Рашев, двамата са се познавали отдавна, но това не попречило на среднощния „гост“ да й нанесе множество тежи удари, заради които тя прекара почти две седмици в болницата.

Побоят над баба Иванка Койчева в дома й предизвика буря от негодувание сред населението на град Гурково, стотици жители тогава настояха мъжът да бъде съден публично и да остане завинаги зад решетките. От квартал „Лозенец“, известен още като Гольовската махала, също настояваха рецидивистът да не бъде освобождаван. Близо 1/3 от жителите на Гурково са от ромски произход, част от това население нямали постоянна регистрация, а почти всички къщи в „Лозенец“ били с незаконен произход.

Петър ХРИСТОВ