Готвят се протести в Брюксел срещу двойните стандарти, обяви Джамбазки

131
Участниците в брифинга на Ангел Джамбазки в Стара Загора

Подготвяме протестни действия в сърцето на Европейския съюз – Брюксел, срещу двойните стандарти, които в последните месеци са практика за европейската общност. Това обяви в Стара Загора българският евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Той разкри още, че вече се подготвя списък с предложения за реципрочни мерки в отговор на двойните стандарти при храните и на текстовете, заложени в пакета „Мобилност“, които предизвикаха острото недоволство от страна на управляващи, политици и частен сектор у нас. По думите му първата линия на съпротива вече е подета в европейските институции, а втората ще бъде стартирана на национално ниво с промяна на нормативната база. Ангел Джамбазки предлага и законодателни промени в националното законодателство на страната, с които да бъдат задължени всички търговски вериги да продават продукти, които са произведени на не повече от 100 км и така да се защити родното производство. „В колбасите да се влага прясно месо, също родно производство, и така да се подпомагат местните ферми, а не вноса на замразено месо. Да се защитят местните плодове и зеленчуци, както и да се организират фермерски пазари“, поиска още евродепутатът.

Въпреки гласуваните текстове, свързани с пакета „Мобилност“, Джамбазки изрази категорична готовност да бъде проведен протест на българския транспортен бранш в Брюксел, с който да бъде напомнено на европейските чиновници, че частният бизнес в Югоизточна Европа също има своите права. „Транспортният сектор е третият по големина у нас и целта на пакета „Макрон“ е този бранш на практика да бъде унищожен. Изхождайки от разбирането, че българските работници крадат хляба на френските селяни, френският президент се сети, че трябва да направи нещо. Това обаче е грубо нарушение на общия пазар. Ако принудим българския транспортен сектор у нас да плаща европейски заплати на своите служители, нека тогава да накараме европейските компании у нас да европеизират своите месечни възнаграждения в България. Тези мерки са част от една политика на западноевропейските държави, която изсмуква работната ръка от страни като България, Румъния, Литва, Латвия и Естония и по този начин те се обезлюдяват“, подчерта Джамбазки.

Въпреки критиките българският евродепутат бе категоричен, че страната ни има нужда и трябва да остане пълноправен член на ЕС, тъй като за последните 10 г. сме усвоили многократно повече средства, отколкото сме дали под някаква форма в бюджета на Съюза. „Ние нямаме интерес да излизаме от ЕС, но имаме интерес той да работи по-добре и без излишни регулации. Крайно време е България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенската общност“, настоя Ангел Джамбазки.

По време на обиколката си в региона Джамбазки посети и град Казанлък, където разговаря с граждани по темата за българския национален интерес и борбата с двойните стандарти в ЕС. Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти не пропусна да коментира и въпроса с преименуваните местности в Старозагорско, заявявайки, че това е акт на местния парламент, който заслужава поздравления. Джамбазки разкритикува надигналата се вълна от негативни коментари във връзка с решението на Общинския съвет в Стара Загора, подчертавайки, че недоволството по темата идва от страна на туркофили и ляво-либерални групи в нашето общество.

Живко ИВАНОВ