Готвят ликвидирането на държавните дружества „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ 2

8148
След спирането на въгледобива в "Марица изток"... Снимка: facebook

Планът на служебното правителство обаче може да се окаже „зелен параван“ на поредния опит за приватизация „под тезгяха“

Да ликвидираш две държавни дружества, свързани с националната сигурност на България, в прав текст е углавно престъплениe. Това звучи като сензационна журналистическа новина, но не я създадоха медиите. Това е заложено в последната версия на Плана за устойчивост и възстановяване, дело на служебното правителство на Радев. И е свързана със закриването на въгледобива в Източномаришкия басейн, тоест ликвидирането на въгледобивното дружество „Мини Марица-изток“ ЕАД, в което работят над 7000 инженери и миньори. Както и ликвидирането на държавната въглищна централа ТЕЦ „Марица изток 2“. Защото в Плана на служебното правителство, на площадката на ТЕЦ 2 е заложено изграждането на парогазова централа от 1000 MW, за която 500 млн. лв. ще бъдат по европейско финансиране, а останалите 1.1 милиарда лева – частно.

Специалистите, за които понятията национална сигурност и независимост на България все още значат нещо, не могат да възприемат това „зелено предизвикателство“ по две причини: първо, не е ясно кога заложената в Плана газова връзка ще стигне до „Марица изток“. По време на предизборната кампания една от партиите, която сега се натиска да стане част от новото правителство, обяви, че това може да се случи в 2030 г. И въобще не е сбъркала, тъй като проект за отклонението на гръцката газова връзка, минаваща покрай Стара Загора към комплекс „Марица изток“, няма. Тоест тепърва предстои да се прави такъв, после следват отчуждителни процедури и т.н.

И второ – дори въпросната тръба да стигне до „Марица изток“ преди 2030 г., газа е борсова стока, тоест не е ясно каква ще бъде цената на произвеждания ток от „бъдещата“ парогазова централа в ТЕЦ „Марица изток 2“.

Но точно парогазовата централа, заложена в последната версия на Плана за устойчивост, ни връща назад към две „углавни схеми“ за приватизацията на „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ „под тезгяха“. Първата е през 2000 г., по време на правителството на Иван Костов, когато беше създадена една съвместна компания между „Мини Марица-изток“ ЕАД“ и германска компания RWE „Рейнбраун“ – Минна компания Марица изток“, в която участието на българското държавно дружество беше 33%, а частното германско – 67%. А целта беше смесеното дружество да придобие предмета на дейност на „Мини Марица-изток“ – добив на въглища. Сиреч държавното въгледобивно дружество да се превърне в черупка без съдържание.

Вторият опит беше по времето на НДСВ с тайния проект „Рилски“, свързан с намерението на германската RWE Power да приватизира източномаришкото въглищно находище и ТЕЦ „Марица изток 2“ вкупом.

Настоящият План за устойчивост и възстановяване на кабинета Радев отново намирисва на приватизация „под тезгяха“ по старите схеми с добавен зелен нюанс: спиране работата на въглищните блокове, изграждане на частна парогазова централа и превръщането на двете държавни дружества в кухи структури.

Ако това е целта на въпросния План на служебното правителство, скрита зад европейската „Зелена сделка“, щедро подкрепяна от зелените гробокопачи на въглищната енергетика, по-добре ще е службите на Република България да се задействат своевременно, както се случи по проекта „Рилски“.

И парламентът, разбира се, защото нито казуса „Росенец“, нито комисията по ревизиите на Мая Манолова ще гарантират енергийната сигурност и независимост на България.

Йовка НИКОЛОВА