Готвят два протеста в защита на „Марица изток“

448
Два протеста, но с една цел - гарантиране бъдещето на комплекс "Марица изток" организират КНСБ и КТ "Подкрепа" на 28 и 29 ноември

Протестите не са политически, а целят конкретни мерки и действия за гарантиране бъдещето на комплекса, категорични са от КТ „Подкрепа“ и КНСБ

Неяснотата около бъдещето на комплекс „Марица изток“ – безалтернативния гарант на енергийната сигурност и независимост на България, е причината за организиране на два синдикални протеста – на 28 ноември в Раднево и на 29 ноември в София.

Протестът в Раднево е иницииран от синдикалните структури на КНСБ в „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“. Очаква се присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова, пред която миньори и енергетици ще настояват за приемането в кратък срок на конкретни мерки, които да доведат до реална перспектива за финансова стабилност на двете държавни дружества; адекватна позиция на държавата за осигуряване бъдещото развитие на комплекса до изчерпване на въглищните запаси; поемането на траен ангажимент за компенсиране на загубите от въглеродните емисии на ТЕЦ „Марица изток 2“ и нова енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 г., в която да бъде гарантирано бъдещото съществуване на комплекс „Марица изток“. „Ние няма да допуснем нарушаването на енергийната независимост и националната сигурност на страната ни“, заявяват от КНСБ в своя декларация, която вече е изпратена до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание, председателя на енергийната комисия в парламента, МЕ и БЕХ.

Факсимиле от декларацията на КНСБ

Вторият протест на 29 ноември в София е организиран от Индустриалните федерации на КТ „Подкрепа“ – Синдикална миньорска федерация, Федерация „Енергетика“, Национална федерация „Химия“, Национална федерация „Металургия“, Федерация „Атомна енергетика“, Синдикална федерация на машиностроителите и металоработниците и Федерация „Лека промишленост“. Основното искане е да бъде запазено производството на ел.енергия от български лигнитни въглища и ясна позиция на държавата преди срещата СОР24 на страните по Рамковата конвенция на ООН за климата, която ще се проведе на 3 декември в град Катовице, Полша.

„С приетите европейски директиви и документи допълнително се ограничава производството на електроенергия от въглища, а системата за търговия с емисии натоварва цената, заплащана от крайния потребител. Тази тенденция в крайна сметка ще доведе до невъзможността на българския бизнес и българските граждани да заплащат цената на електроенергията, което ще ги постави в зависимост и сериозно ще влоши жизнения стандарт. По този начин ще бъде засегната цялата икономика на България и всички сфери на обществения живот“, се казва в позицията на Индустриалните федерации на КТ „Подкрепа“, която също е изпратена до премиера Бойко Борисов, както и до министрите на енергетиката и на околната среда.

„Искаме с протеста си да дадем сила на нашите управници, на нашите евродепутати да защитят интересите на България“, коментира синдикалният лидер на КТ „Подкрепа“ В „Мини Марица-изток“ Генчо Генчев. Той изрично подчерта, че от синдиката няма да допуснат техният протест да бъде яхнат от участниците в другите протести, целящи да свалят настоящото правителство. Точно поради тези съображения от КНСБ са решили протестът им да не е в София, а в Раднево. Това е и причината да бъдат организирани два протеста в два последователни дни. Но и двата с ясното, точно и категорично послание – да бъде гарантирано бъдещето на комплекс „Марица изток“.

Йовка НИКОЛОВА