Горан Благоев пред „Старозагорски новини“: Мнозинството в Светия Синод предаде българските църковни и национални интереси

144

Светият Синод на Българската православна църква реши да не изпраща свои представители в Македония на честванията по случай 1000 години от провъзгласяването на Охридската архиепископия. Припомняме, че през 1018 г. Византия най-накрая успява да завладее България и с указ на император Василий II Българоубиец е основана Охридската архиепископия, за да бъде представител на поробеното българско християнско население в рамките на империята.

Върховният православен орган взе това решение с 8 на 5 гласа, като сред противниците на предложението е бил Старозагорският митрополит Киприан. Пред медията ни авторът и водещ на предаването „Вяра и общество“ по Българската национална телевизия Горан Благоев заяви, че с това си действие мнозинството в Синода е застанало срещу българските църковни и национални интереси. „Петимата архиереи, сред които и Старозагорският владика Киприан, заслужават уважение, че са защитили българския исторически характер на Охридската архиепископия. Останалите 8 обаче не заслужават да се наричат български духовници. Те предават националните ни интереси. Това е срам за България“, категоричен бе Горан Благоев. Според него липсват каквито и да било основателни мотиви църквата ни да се откаже от собствената си история. По думите му по този начин висшият ни клир на практика се отказва от защитата на българския характер на архиепископията, като с това си действие позволява на Сръбската патриаршия, основана векове след Охридската архиепископия, да предявява неоснователни претенции към историята.

Благоев е и член на Инициативния комитет за съвместното отбелязване на годишнината от българска и македонска страна. Той сподели, че още в края на март месец комитетът е внесъл програма, в която предлага на Светия Синод да бъдат осъществени разменени визити на духовните глави на двете църкви, съвместни молитвени събирания и редица инициативи, с които двете страни да покажат, че заедно имат най-голямо историческо право да честват тази годишнина. С отказа си от посещение на честванията Българската православна църква е затвърдила пасивната си позиция в последната половин година по искането на македонската църква българската да бъде призната за нейна църква-майка, каза още Горан Благоев. По този начин висшите ни духовници са обслужили интересите на двете църковни суперсили – Цариградската и Руската патриаршии, и не са защитили по никакъв начин българските интереси. С бездействието си църквата ни е пропуснала историческия шанс да бъде призната за майка на македонската, заключи той.

Десислав ТЕНЕВ