Горан Благоев пред „Старозагорски новини“: Каузите на „Републиканци за България“ импонират на всичко, което съм отстоявал през годините

49
Горан Благоев

– Г-н Благоев, нека започнем разговора ни с въпрос, който вълнува аудиторията на емблематичното предаване на Българската национална телевизия „Вяра и общество“. Наскоро стана ясно, че то пада от екран. Бихте ли разказали как се стигна дотук и има ли за Вас бъдеще в БНТ оттук нататък?

– Съмнявам се, че аз имам бъдеще в БНТ при това ръководство. Все още съм щатен служител на телевизията, но смятам, че това, което на този етап ми се предлага като работа, е много под моя потенциал.

Хубаво е да питате и ръководството на БНТ защо предаването пада. През лятото г-н Кошлуков говореше едно, а сега се случва съвсем друго. Когато аз на 15 юни изказах във Фейсбук хипотезата, че това е началото на края на „Вяра и общество“, генералният директор отговори, че това не отговаря на истината. Видя се, че това е била хроника на една предизвестена смърт. Много са факторите, които не желаеха „Вяра и общество“ да бъде на екран с автор и водещ Горан Благоев. Бих попитал, ако само предаването беше проблем на БНТ, защо тогава аз не съм водещ на другото предаване История.БГ, на което бях първи водещ през 2012 г.? Ако някой сега обвързва махането ми като водещ с политическата ми ориентация, тогава защо тези действия бяха предприети от ръководство още в началото на септември, когато още не съм бил политически ангажиран? Това са многозначителни въпроси. Явно целта е Горан Благоев да не бъде на екран в БНТ.

– Вие сте известен като телевизионен водещ и общественик, но вече сте и учредител на политическа партия „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. Първо, какво Ви накара да предприемете тази стъпка? Каква е личната Ви мотивация да заявите намерение за участие в политиката?

– Личната ми мотивация е, че като човек аз винаги съм бил ангажиран с обществени каузи. Каузи, в които няма задкулисие. Каузи, в които няма калкулация на личен интерес. Така ме е възпитала моята голяма любов – българската история. В тази държава е имало и луди, както ги нарича Иван Вазов, които са работили безкористно за национални каузи и мисля, че хората, които ме познават, могат да потвърдят това нещо. Искам да се опитам да надградя качествата и опита, които имам, на политическото поле.

Каузите и ценностите на „Републиканци за България“ импонират на всичко онова, което аз съм отстоявал през годините. Партията ще отстоява автентичната европейска идентичност на България и ще се бори за съхраняване на нашата автентична национална идентичност от всякакви външни посегателства, особено от Изток. Ние си поставяме за цел да защитим европейското като контрапункт на балканското, провинциалното и задкулисното.

– Къде се позиционира в политическото пространство „Републиканци за България“ по линията либерално-консервативно, което е основното политическо разделение в света към момента?

– „Републиканци за България“ се позиционира център-дясно. Това го заявихме ясно още при учредяването си, а и неведнъж го е казвал нашият председател Цветан Цветанов. Самото място в политическото поле ни превръща по-скоро в консервативна, отколкото в либерална партия.

– Какви цели си поставя формацията „Републиканци за България“ на предстоящите парламентарни избори?

– Цели, каквито всяка една партия си поставя, а именно влизане в българския парламент. В партията сме изключително амбицирани да се изгради една качествено нова структура от хора експерти, от хора, които са готови да дават, а не да взимат. Това много дебело искам да го подчертая. Хората в „Републиканци за България“ са изградили своя авторитет на база личните си качества и смятам, че точно такива хора са необходими в момента на обществото ни, което е дълбоко раздирано от противоречия.

Нека се даде шанс на тази формация, тъй като виждам, че негативът е много по-силен от позитива. Преди всичко ние трябва да се научим като общество да гледаме позитивното. Това е и най-големият ни проблем в последните 30 години. Все чакаме да се появи месията. Никой няма да дойде и да ни „оправи“. Амбицията ни е всеки със своята експертиза и способности да помогне с каквото може.

– Изключително важно за всяка политическа партия е да изгради структури по места. В този смисъл има ли яснота вече кои ще са лицата на „Републиканци за България“ в Старозагорския регион?

– Не мога все още да Ви кажа кои конкретно ще са лицата в Старозагорски регион. Това, което знам, е, че в Пловдив и в смесените райони вървят много добре нещата. На 12 октомври бяха внесени документите за регистрация на партията в съда, така че нещата са в развитие. „Републиканци за България“ е с много сериозна заявка за присъствие в политическия живот. В момента тече изграждане на структурите. Мисля, че повече от три четвърти от страната вече е покрита от партийната ни мрежа.

– Какво е Вашето отношение към случващото се в политическия ни живот през последните месеци. Подкрепяте ли протестите срещу правителството и главния прокурор?

– Личната ми позиция и тази на партията съвпадат. И аз, и като цяло „Републиканци за България“ подкрепяме протестите. Самият аз в лично качество, още преди да стана член на партията, съм подкрепял протеста. На 10 септември приех поканата на инициаторите да говоря на площада. Категорично подкрепяме исканията на протеста и смятам, че нямаме друг избор, освен да вървим в посоката България да стъпи на стабилна основа.

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ