Големият фантаст – Нарви, от Казанлък закръгли 70 лета

65

Честваме юбилея на преводача на „Властелинът на пръстените“ Любомир Николов

Големият български писател-фантаст и преводач Любомир Николов-Нарви стана на 70 години. Юбилеят е повод да си спомним за него. Бате Любо е роден на 10 януари 1950 година в Казанлък, в семейството на счетоводител и учителка. Родителите му настояват той да стане инженер, но… след три години следване в Тула, Любомир се отказва от точните науки. Записва журналистика в Софийския университет и след това се подвизава из различни провинциални издания; после работи за БНТ, за списание „Криле“, докато взема кардиналното решение – да стане писател на свободна практика. Но с какво именно го изкушава фантастиката?

„Детството си го свързвам предимно с книгите. – спомня си Любомир Николов. – Чета от петгодишен и като съвсем малък открих за себе си Нейно величество Фантастиката. Това стана чрез романа „Пленникът на Марс“ от французина Гюстав Льоруж.“

Много актуално и днес звучи неговият дебютен фантастичен роман „Съдът на поколенията“, написан в съавторство с казанлъшкия поет Георги Георгиев. Двамата съмишленици „организират“ съдебен процес в бъдещето срещу виновниците за екологичните катастрофи.

Любомир Николов е известен също и с псевдонимите Колин Уолъмбъри и Тим Дениълс, под които издава над 25 книги-игри. Всъщност, той е бащата на жанра „книга-игра“ в България. Николов е един от уважаваните толкинисти, известен е с преводите на четири от книгите на Дж. Р. Р. Толкин – „Властелинът на пръстените“, „Силмарилион“, „Недовършени предания“ и „Децата на Хурин“. Любомир Николов е автор на множество приказки за деца, фантастични разкази и романи…

Най-голям успех постига с няколко поредици – тази за емблематичния му персонаж, археологът Дик Ченси, няколкото книги-игри за таласъми, исторически базираните „Конникът на Апокалипсиса“ и „Сянката на Сатаната“, както и трилогията епично фентъзи за превзет от чудовища свят – „Реката от която никой не се завръща“, „Нокти срещу огън“ и „Леденият вихър на смъртта“. Неговите книгите-игри се характеризират със сравнително прости игрови системи и акцент върху литературата, а заложеният вътре правилен път утвърждава моралните избори. Авторът винаги награждава смелостта, приятелството и благородството.

Честит юбилей, Фантасте!

Петър МАРЧЕВ