Големите ученици могат да се върнат в клас, ако училищата осигурят тестове

867

Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от V клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката (МОН) да е предоставило безплатни, предаде tribune.bg.

Това ще бъде разрешено с нова заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, която ще актуализира действащите в момента Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Промените вече са подготвени в МОН и са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването.

Очаква се самата промяна да стане факт в близките дни.

Междувременно обявеният за „изчезнал“ доставчик на половината тестове за учениците – фирмата „Булснайт“ ЕООД, заяви вчера, че изпълнява договора си и обвини здравният министър Стойчо Кацаров в лъжа, съобщи mediapool.

Припомняме,че в средата на миналата седмица започна връщането на най-малките ученици от I до IV клас в присъствена форма на обучение в условия на тестване за Covid-19 два пъти седмично. Заради недостатъчно количество доставени тестове обаче връщането на децата в 15 области, сред които и Старозагорска се забави спрямо обявеното от властите. Причината бе, че едната от двете избрани фирми все още не бе доставила договорените 200 000 теста на 9 ноември.

По договор срокът за доставка е 3 работни дни след подписването, но е започнал да тече на 8 ноември, защото е сключен в края на предходната седмица. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви обаче че единият доставчик – фирмата „Булснайт“ ЕООД, се е появила да си подпише договора, след което е изчезнала и няма контакт с нея..

Във вторник от фирмата заявиха, че „тези твърдения са абсурдни и не отговорят на истината“. От „Булснайт“ търдят, че са изпълнили задълженията си за доставка на щадящи бързи антигенни тестове съгласно клаузите на договора, сключен с Министерството на здравеопазването и през цялото време на изпълнението на договора е поддържала всекидневна комуникация с представители на МЗ.

„Не се възползвахме от правото си на отговор чрез медиите по-рано, за да не се въвличаме в предизборна полемика, като основно се фокусирахме върху изпълнение задълженията ни по договора“, твърдят още от фирмата доставчик.