Година след трагедията виновникът за смъртта на трима души на АМ „Тракия“ ще застане пред Темида

619
Загиналите преди година на магистрала "Тракия" пастор Здравко Асенов и приятелката му Елена (личен архив)

Една година по-късно след трагедията на автомагистрала „Тракия“, където загинаха пасторът от Старозагорската евагелистка църква, невършилото 2 годинки дете и майка му, виновникът ще застане пред Темида, съобщиха от Сливенската окръжна прокуратура.

Обвиняем за причиняването на смъртта на трима души по непредпазливост е 56-годишният Радослав Спасов от Варна, чийто лек автомобил „Пежо 406“ е летял по магистралата със скорост от 155 км /час.

Трагедията е станала около 02:00 часа на 12 април м.г. на км 267 по аутобана в землището на Сливен, когато пежото буквално помело спрял в аварийното платно лек автомобил „Рено“, нает от младия евангелски пастор Здравко Асенов Стефанов, за да закара приятелката си – 22-годишната Елена Апостолова, и дъщеричката й Ейми до летището в София, откъдето трябвало същия ден да излетят за Лондон.

Пасторът няколко часа по-рано отслужил литургия в родното село на Елена Горно Ботево.

Според прокуратурата колата на пастора била спряна в аварийното платно с включени светлини, най-вероятната причина била заради проблем с момиченцето. На предната седалка е бил Здравко, а на задната – малката Ейми и майка й. Предполага се, че до удара се е стигнало заради моментното заспиване на водача на пежото. Разпоредителното заседание на Сливенския окръжен съд е насрочено за 22 април.

Христо ХРИСТОВ