Гневни работници от ТЕЦ „Марица 3“: Министър Сандов пак ни излъга

1152
. Вицепремиерът и министър на МОСВ Борислав Сандов си навлече гнева и на енергетиците от ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград

„Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пак ни излъга, че браншът ще бъде чут и че ще се възстанови работата на ТЕЦ „Марица 3″ – Димитровград. Не искат да ни приемат на среща, не искат да проверят изпълнението на предписанията, дадени от РИОСВ – Хасково, и МОСВ, а взимат решения за нашата съдба зад гърба ни!“, недоволстват служители от централата, която от три седмици е принудително спряна. Работниците изразиха възмущение от отношението на държавните органи към енергийния сектор и желанието умишлено и без основание дружеството да продължи да бъде затворено, въпреки няколкото писма-покани, отправени от ръководството на дружеството до институциите да се установи на място дали ТЕЦ „Марица 3“ работи изцяло в нормите.

Гневът на енергетиците е провокиран от факта, че само три часа, след като РИОСВ – Хасково, издаде разрешение за работа на въглищната централа, министър Сандов издаде нова заповед за отмяна на това решение, без да е известно основанието.

„Смятаме, че това е изцяло умишлен акт, за да се спре протеста ни в София. С него целяхме да бъдем чути. Институциите отказаха мирно да говорят с нас. Не ни чуха в понеделник, а сега се подиграха с нас. Дойдохме им на крака с едничката надежда да говорим, да се борим за прехраната си, за правото си на труд“, споделиха обезкуражени работници.

„Омръзна ни да слушаме как само ние замърсяваме. Защо г-н Сандов не обясни от къде е било завишението на емисиите на серен диоксид през последните две седмици, когато бяхме запечатани?“, питат енергетиците.

„Категорично се противопоставяме на всякакво затваряне на централата. Омръзна ни да получаваме обещания, а след това да научаваме от телевизора напълно различни неща. Ние искаме единствено да работим! Показахме, че знаем как да защитаваме правата си! Смятаме да го покажем отново!“, категорични са работниците.

Те заявиха още, че министърът трябва да се срамува от поведението си.

„Целенасочено и умишлено с всеки изминал ден се убива гражданското общество в България. То се сформира с години и се руши само за часове. Няма как да е иначе, когато хората не вярват на нито една институция или система у нас. Държавата ни все повече заприличва на сцена, извадена от сериала „Наркос“ и за това главните виновници са самите политици… Нови лица зад маски, със стари и познати навици и нрави. В България има една финансово-политическа „аристокрация“, която има корени от преди 1989-а. Днес тя продължава да властва и да казва какво да се случи и как да се случи и отново потърпевш остава именно обикновеният народ“, коментират още хората от затворената централа.

Те обаче са твърдо решени да се борят за хляба си и планират масов протест в София следващата седмица съвместно с КНСБ и КТ „Подкрепа“ под надслов „Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!“.

От ТЕЦ „Марица 3“ се надяват, че борбата им ще бъде подкрепена и от енергетици от страната.

(СН)