Глобяват обитатели на саниран блок заради сметище край него

157
Край наскоро санирания 8-етажен блок в квартал "Кармен" има тонове нерегламентирано изхвърлени отпадъци

Община Казанлък е стартирала кампания за масово глобяване на семействата, живеещи в наскоро саниран блок на територията на ромския квартал „Кармен“, които са изхвърлили боклуците си извън контейнерите за смет.

Служители на общинското звено „Екоконтрол“, подпомагани от униформени полицаи, са обходили всичките 7 входа на 8-етажния блок и на всяка врата са оставили фишове от по 50 лв. глоба. Идеята е по този начин най-после да бъде прекратено превръщането на района в нерегламентирано сметище.

Над 1 000 са мургавите обитатели на 177-те апартамента, една част отдавна са в чужбина. Собственост на общината са само 7 от жилищата. Санирането бе осъществено през 2018 година по Националната програма за енергийна ефективност.

Обитателите на санирания блок се жалят, че нямат редовно подаване на питейна вода и се налагало да влачат туби по етажите. От ВИК – Стара Загора, обясняват, че са наложили ограничения на водоподаването заради неплащане на сметки. От години апартаментите нямали водомери, съответно и обитателите им нямали партиди. Решението за ограничения дебит било съгласувано с общинската администрация.

Сходна била ситуацията и с незаконната ромска махала в град Мъглиж, отскоро започнали да слагат водомери извън домовете в старозагорското село Калитиново, където повече от половината жители са от ромски произход.

Христо ДИМИТРОВ