Глобиха 100 аптеки и магазини, погазили правилата по време на извънредното положение

50

Десетки са нарушенията, свързани със завишени цени при продажбата на лекарства и храни по време на извънредното положение и погазване на хигиенните разпоредби за COVID-19.  Това сочат резултатите от проверките, възложени на Регионалните здравни инспекции и на Областните дирекции по безопасност на храните в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян, предаде marica.bg.

Общо 3 524 проверки са извършени в района на Апелативна прокуратура – Пловдив за периода от 16 март до 13 май. В област Пловдив проверките са 2 437 проверки, в Стара Загора – 275, в област Пазарджик – 131 проверки,  в Хасково – 386, в Кърджали – 248 и в област Смолян – 47 проверки. От тях проверените аптеки и дрогерии са 426, а останалите 3 098 проверки касаят обекти за производство на храна, търговия с храни и заведения за обществено хранене.

Констатирани са 88 нарушения. От тях 73 са в област Пловдив, 13 в област Стара Загора и 2 в област Кърджали. В осем случая органът намерил нарушения е Регионалната здравна инспекция – в Пловдив – 6 и в Стара Загора – 2. Останалите 80 нарушения са свързани с безопасност на храните – 67 в област Пловдив, 11 в област Стара Загора и 2 в област Кърджали.

От контролните органи са съставени общо 33 акта за установяване на административно нарушение – 18 в област Пловдив, 13 в област Стара Загора и 2 в област Кърджали. Пет от актовете са на НАП – Стара Загора.

До приключване на извънредното положение издадените наказателни постановления са 5 и са на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. От НАП – Стара Загора е съставена една заповед за принудителна административна мярка за аптека.

По време на проверките не са били констатирани данни за престъпления, за което да бъде сигнализирана прокуратурата.

Контролните органи не са установили значително или спекулативно завишени цени на предпазни средства от страна на производители и търговци, както и не са възприели продажби на лекарствени средства над обявената пределна цена по фактура, с изключение на една дрогерия в област Стара Загора.