Глобиха с 3 000 лв. млад шофьор за дрифтене навръх Коледа

10

Глоба в размер на 3 000 лв. ще трябва да заплати млад казанлъчанин, който около 22:40 часа на 26 декември демонстрирал възможностите на лекия си автомобил „Хонда сивик“ по една от централните улици в Града на розите.

Навръх Коледа взелият шофьорска книжка преди по-малко от година Т.Д. качил в колата си три момичета, за да ги повози, като неочаквано за тях започнал да прави резки маневри по заснежения асфалт, увеличавайки рязко скоростта и пак така рязко „набивал“ спирачките.

Младежът „дрифтел“ по кръговото в продължение на няколко минути въпреки протестните викове на пътничките и спрял опасните маневри едва след като забелязал пуснатите светлинни и звукови сигнали на патрулния полицейски автомобил.

Защитникът на нарушителя в съдебна зала е пробвал да оспори записа в акта за нарушение, като използвал определението за т.нар. „дрифт“. Адвокатът се позовал на международния спортен кодекс на ФИА, според който дрифтенето е спортна дисциплина, но съдът е останал категоричен, че в родния Закон за движение по пътищата липсва легално определение за този опасен начин на шофиране.

Освен паричната глоба нарушителят ще трябва да се лиши от възможността да сяда зад волана през следващите 12 месеца.

Христо ХРИСТОВ