Глоба за ремонт на паметник на културата падна в съда

205
Сградата, където е Областната дирекция "Земеделие" в Стара Загора

Състав на Районен съд – Стара Загора, отмени глоба от 15 000 лв., наложена от зам.-министър на културата за извършени ремонти по фасадата и покрива на сграда със статут на паметник на културата от местно значение.

Наказателното постановление е от 20 юни м.г. след проверка по сигнал на председателя на НС Цвета Караянчева от 18 декември 2017 г. във връзка с парламентарно питане от депутатите от БСП Георги Гьоков и проф. Светла Бъчварова.

Народните представители са поставили въпрос за евентуално нарушение на закона за културното наследство при извършване на ремонтни дейности по сграда в центъра на Стара Загора, ползвана за нуждите на Областната дирекция „Земеделие“.

В хода на проверката, осъществена от представители на Инспектората за опазване на културното наследство при МК, станало ясно, че ремонтните дейности са осъществени, без да има издадена виза от главния архитект на Общината, което е едно от изискванията на ЗУТ. Липсвало и съгласуване на проекта за ремонтните работи по сградата с културното ведомство. Актът е бил връчен на директора на Областната дирекция „Земеделие“ на 13 март 2018 г.

В хода на съдебното разследване станало ясно, че макар цялата сграда да е паметник на културата в документацията за нея липсвало отбелязване дали такива са и отделните й етажи. Освен това имало и официално писмо от главния архитект на Община Стара Загора, според което нямало нужда от съгласуване на инвестиционните намерения и строително-ремонтни работи.

Всичко това е дало основание на магистратите година по-късно в заседание от 10 май т.г. да отменят финансовата санкция като незаконосъобразна. Определението не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред АС – Стара Загора.

Паметливи припомнят, че подобна съдба имаше и глобата, наложена преди време от министъра на културата Вежди Рашидов на собственик на знакова сграда от Възраждането в центъра на Казанлък, който я събори, за да направи на мястото паркинг за луксозния си хотел.

Петър ХРИСТОВ