Главният прокурор: Цветан Василев и Васил Божков имат общ интерес – да има слаба държава и прокуратура

168
Иван Гешев

„Цветан Василев и Божков имат едни и същи интереси. Те имат интерес да има слаба държава и прокуратура“. Това заяви днес главният прокурор Иван Гешев, цитиран от dariknews.

Той съобщи, че укриващия се в ОАЕ Васил Божков е изпратил сигнал до него. Отделно от това е постъпил и сигнал от издание, близко до Цветан Василев. И двата сигнала са разпределени на компетентни прокурори. „Задължението на прокуратурата е ясно – да проверява доказателствата, както в подкрепа на обвинението, така и доказателства в полза на обвиняемите. Сигурен съм, че ще бъде проверено всичко – дали са комикси, рисунки или сигнали, няма значение“, уточни Гешев.

„Не е нормалният начин за подаване на информация по Фейсбук. Всеки преценява по какъв начин да защитава защитната си стратегия. Така както други подсъдими обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Прокопиев, г-н Донев и г-н Цветан Василев преценяват кога и как да защитават медийно г-н Божков“, каза още той.

„Конкретните преценки по конкретните казуси са от наблюдаващия прокурор. Така, както даден съдия решава дали да намали присъдата с 8 години на убиец“, заяви още Гешев в отговор на питане трябва ли да се проверява античната колекция на задържаните русенски бизнесмени братя Бобокови. Главният прокурор бе категоричен, че всички решения, които се взимат, ще са на база на обективен анализ на доказателствата събрани в рамките на досъдебното производство.

През медиите Гешев потвърди, че осъденият за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман е поискал чрез защитата си възобновяване на делото срещу него. Дали обаче делото ще бъде възобновено, ще се преценява от компетентен прокурор.

По повод вчерашното му посещение в Ябланица и провелата се полицейска акция там, главният прокурор коментира, че тя е рутинна. „Целта ни е до края на годината нивата на битовата престъпност да са чувствително по-ниски. Целта ни е постижима. Телефонните измами в края на миналата годна намалихме нивата от януари до сега – юни. За миналата година намалението е между 40 и 50%. Целта ни е хората да живеят по-спокойно и по сигурно…Хората, които цял живот са работили и са си внасяли данъците, не заслужават да бъдат убивани, изнасилвани, запалвани в къщите си и да живеят в страх“, категоричен беше Иван Гешев.