Главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати

58

Двама от тях са от Старозагорски избирателен район

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска днес от Народното събрание сваляне на имунитета на шестима народни представители, съобщиха от прокуратурата. Става дума за Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля“ и Борис Кърчев от ГЕРБ.

Двама от тях са от Старозагорски избирателен район – Кръстина Таскова и Борис Кърчев.

По информация на прокуратурата разследването срещу Кръстина Таскова и останалите двама депутати от „Воля“ е за изнудване. Макар вече доброволно да се отказаха от имунитетите си, Цацаров изпраща ново искане до НС, защото от спецпрокуратурата смятат, че е налице престъпен сговор. Разследването е за заплахи към собственици на аптеки с цел те да бъдат принудени да купуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД на по-високи цени спрямо другите доставчици.

„Това е втора серия на първото искане. Сменили са члена, по който сме дали имунитета си предния път. Още тогава, за да не ни разиграват такива циркове, казахме, че си сваляме имунитетите по всички членове от целия Наказателен кодекс, за да работят спокойно, да не се притесняват и да не губят времето и на вас, и на българския народ“, коментира Марешки, цитиран от информационните агенции. Той уточни, че ще се запознаят с искането на прокуратурата и тогава ще преценят дали този път да се откажат от имунитета си.

Сотир Цацаров

За разлика от депутатите от „Воля“, народният представител от ГЕРБ Борис Кърчев заяви пред журналисти в парламента, че веднага ще подаде писмено съгласие до председателя на Народното събрание за сваляне на депутатския си имунитет.

Според прокуратурата разследването срещу казанлъчанина Борис Кърчев е, че в периода юни – юли 2015 г. като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС, и подал невярна декларация за ДДС.

„Никога не съм се крил зад този имунитет. Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от година и половина. Идва от местни структури на БСП в Казанлък“, заяви депутатът. Той уточни, че към момента, когато е прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което има документи. „Нямам неизплатени данъци, не се притеснявам от нищо“, посочи той.

Цитираните от Кърчев местни структури на БСП в Казанлък, всъщност касаят медийната групировка „Вис Виталис“, собственост на бившия областен лидер Васил Самарски, която миналата година реализира ударна кампания срещу Кърчев с цел неговото дискредитиране. Същата медийна групировка в момента инициира отново атака срещу представител на ГЕРБ в Казанлък в лицето на настоящия кмет Галина Стоянова.

Елена Йончева от БСП прокуратурата иска да разследва за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ, а срещу червения депутат Георги Михайлов – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Те касаят Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София и са на стойност 24 359 808 лв. за периода 2015 г. – 2017 г., когато той е бил директор.

По повод искания от прокуратурата имунитет на шестимата народни представители политологът Страхил Делийски определи пред БНР, че това е политическа поръчка и показност за пред Брюксел.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА