Главният прокурор Иван Гешев в Стара Загора: 15 часа по-късно са ни уведомили за тежко ПТП с трима пострадали

533
Главният прокурор Иван Гешев дойде в Стара Загора, за да се срещне с роднините на пострадалите при катастрофата от 1 октомври три млади жени, минути преди състав на Окръжния съд да разгледа протеста на наблюдаващия прокурор срещу наложената мярка за неотклонение "домашен арест с проследяваща гривна" срещу обвиняемия 18-годишен водач на лек автомобил БМВ Никола Михайлов

„Няма да позволим никаква намеса в разследването на тежкото пътно-транспортно произшествие, при което пострадаха три млади жени, на този етап смятам, че наблюдаващите и разследващите са си свършили перфектно работата, но недоумявам защо подаването на информацията е станало чак 15 часа след случилото се!“, заяви в Стара Загора главният прокурор Иван Гешев след среща с роднини на пострадалите при катастрофата от 1 октомври т.г. на кръгово кръстовище в Града на липите. За тази катастрофа бе задържан и обвинен 18-годишният Никола Михайлов, който е с мярка за неотклонение „домашен арест с проследяваща гривна“. Мярката е на Районен съд, срещата на Гешев с роднините стана буквално минути преди началото на заседание на Окръжния съд по казуса след протест от наблюдаващия прокурор. Главният прокурор припомни, че досъдебното производство се наблюдава от Апелативната прокуратура в Пловдив. Има изготвено предложение делото да бъде прехвърлено в друг съдебен район. В момента се изяснявали причините за забавянето на уведомяването на прокуратурата.

Иван Гешев коментира и искането на Старозагорската окръжна прокуратура по образуваното от нея дело за „теч“ на информация по казуса със задържането на руския гражданин Сергей Зоненко, съпругата му Олга и сина им Венеамин, които са работели по трудови договори в оръжейницата „Арсенал“ – Казанлък. Той очаква да получи становището на прокурор от ВКП по темата и да реши как да се постъпи.

Главният прокурор настоя за сформирането на национален щаб с участие на ДАНС и МВР, който да работи по изборите, това било 10-годишна успешна практика, която била прекъсната на предните предсрочни избори. „Необходим е синхрон между институциите, как наблюдаващият прокурор да работи, ако има закъснения?“, подчерта той.

Гешев е категоричен, че решението на Европейския съд по правата на човека относно делото на семейство Баневи и осъждането на България с нищо не променя наказателното производство спрямо тях.

„Не съм се запознал с мотивите в подробности, но става дума за три-четири мои думи, казани на брифинг. Едната от тях е „обезкостяване“, можете да попитате хората от Троян какво се е случило с приватизираното предприятие „Елма“ и „Полимери“ в Девня, те да кажат какъв термин биха употребили…“, заяви той пред медиите след срещата си с магистратите от Старозагорската окръжна прокуратура.

Иван Гешев заяви още, че има собствено мнение по казуса с двойното гражданство на бившия вицепремиер Кирил Петков, но ще се въздържа от споделянето му, за да не се тълкува като опит за въздействие върху прокурорите, които ще работят по сигнал за него, ако такъв ще постъпи или вече е постъпил. Той очаква Конституционният съд да образува дело за акта, с който Бюрото за защита да бъде прехвърлено към Министерството на правосъдието, с който е нарушен принципът за ненамеса в съдебната власт.

Главният прокурор е категоричен, че има увеличение на битовата престъпност и телефонните измами и една от причините за това е в недобрия синхрон между службите и прокуратурата.

Прокуратурата не разкрива престъпленията, МВР ги разкрива и подава сигнал, надявам се навреме, а не след 15 часа. Ако някой си мисли, че може да действа, без да докладва на прокуратурата, това ще доведе само до ръст на престъпленията!“, подчерта Иван Гешев. За пореден път той защити специализираните прокуратури и даде за пример ФБР в САЩ, което решавало проблеми, които другите институции не можели да разрешат по ред причини. Ще бъдем безкомпромисни и няма да оставим и грам съмнение в обществото, че нещо се прикрива“, настоя той по темата с делото за катастрофата от 1 октомври в Стара Загора, което предизвика обществено напрежение и обвинения срещу разследващите за укриване на данни.

Христо ХРИСТОВ