Гимназията за талантливи деца в Стара Загора стартира наесен

144
Участниците в брифинга - кметът на Стара Загора Живко Тодоров, ректорът на ТрУ доц. д-р Добри Ярков, министър Вълчев и областният управител Гергана Микова

„Благодаря на министър Вълчев за подкрепата за създаването на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. Отдавна бизнесът искаше такова училище. Радвам се, че институциите в Стара Загора са обединени, защото това е начин да запазим младите хора, това е начин да има регионална икономика.“ Това заяви кметът Живко Тодоров по време на работна среща в Стара Загора с министъра на образованието и науката, академичната общност на Тракийския университет, областния управител Гергана Микова и зам.-кмета Иванка Сотирова.

На срещата стана ясно, че днес е подписан и план-приемът за новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи (известна още като Гимназия за талантливи деца). Тя ще стартира през учебната 2020/2021 г. с две паралелки с прием след седми клас, а в следващите години те ще се увеличат до шест – по две за всяка от трите специалности.

За директор на учебното заведение е назначена Мая Найденова, доказан специалист, която е работила е в ППМГ „Гео Милев“ и в СУ „Максим Горки“.

Съвсем скоро ще започне ремонтът на сградата, ако още тази година се наложи да се осигури общежитие, Община Стара Загора е готова да използва базата на други училища.

Подписано е и споразумение за сътрудничество с Тракийския университет, където се откриват нови специалности в областта на компютърните науки.

По думите на министър Вълчев симбиозата между висше училище и гимназия е успешен модел, той е убеден, че и в Стара Загора ще бъде така. „Инициативата е Стара Загора да стане център за развитие на информационните технологии“, допълни той. По думите му всички сектори в обществото ще изискват IT специалисти.

Според ректора на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков старозагорското висше училище има своето място в националната карта на България и в региона. В него се разкриват 8 нови специалности, между които „Информатика и компютърни науки“ и „Комуникационна и компютърна техника“ в помощ на IT сектора. Вече са подписани договори за сътрудничество с ППМГ „Гео Милев“ и новата гимназия. От есента ще заработи и Лаборатория по виртуална реалност в помощ на студентите.

„Стара Загора е добър пример как може да вървим заедно в една посока – Община, Тракийски университет и бизнес“, определи министър Красимир Вълчев.

(СН)