Гешев обяви за разбита една от най-големите групи за телефонни измами

162

Задържаха 33-ма измамници, действали у нас и в Румъния, спечелили 2 млн. лв.

Телефонни измамници от България и Румъния са били задържани при специализирана полицейска операция, която започна рано тази сутринта в Горна Оряховица, София и съседката ни, обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев, който пристигна в Горна Оряховица, предаде dir.bg.

В местните квартали „Гарата“ и „Калтинец“ са арестувани петима български граждани, които са действали като „мулета“, които пренасят парите от жертвите до измамниците. В Румъния пък са хванати петима души, които са от най-високото йерархично ниво на групата, включително и нейният лидер в Горна Оряховица. По непотвърдена информация тарторът е Борислав Димитров-Бобито, свързан с измама за 600 000 лева в Първомай, съобщи „24 часа“.

В Румъния са арестувани и 23-ма души, които са т. нар. въртачи – хората, които набират постоянно различни телефонни номера, уточни Гешев. Той поясни, че тъй като те са от най-ниското йерархично ниво, ще е необходимо повече време за събиране на доказателства след получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските власти.

По думите му обачеq това е една от най-големите престъпни групи от ало измамници, които са успели да измъкнат над 2 милиона лева от потърпевшите.

Иззети са 6 луксозни возила, както и огромно количество румънски сим-карти и други веществени доказателства.

„Досега по една или друга причина работата беше сегментирана на отделни случаи на ниво „мулета“ – задържани на територията на цялата страна. Голяма част от задържаните са български раждани от цигански произход, които са добре интегрирани в българското общество. Това е първата група, която е обект на подобна мащабна операция, която е резултат от дълго разследване, започнало през 2017 година. Предстоят още акции и в други градове, като идеята е в края на годината този проблем да не е с такива „потресаващи“ размери“, заяви Иван Гешев.

Той поясни, че до специализираната операция се е стигнало след анализ, извършен от правителството, с участието на главния прокурор и МВР с цел повишаване ефективността на работата срещу телефонните измами.

„В операцията участват над 150 служители на полицията и жандармерията“, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който също дойде в Горна Оряховица.

Той изтъкна, че са иззети огромен брой доказателства, тепърва ще се изяснява, на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

Очаква се повече информация по случая да бъде оповестена утре. Операцията се реализира със съдействието на румънското бюро на „Евроджъст“.