Гешев иска закриване на още 38 районни прокуратури

98

Главният прокурор Иван Гешев предлага закриване на 38 районни прокуратури от 1 януари 2021 г., съобщи БГНЕС.

На тяхно място трябва да бъдат открити териториални отделения в съответните областни градове.

Предложението на обвинител номер 1 е до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

„Предлагам да бъде продължен процесът по оптимизиране на районните прокуратури в страната, като се съобразят както валидните за всички районни прокуратури критерии, така и спецификите за всеки апелативен район“, посочва Гешев.

Съгласно предложението засега няма да бъдат закрити само районните прокуратури в Софийския съдебен район. Мотивът за това са обективните специфики на района, които не се срещат другаде в страната – липсата на районна прокуратура със седалище в областния град, изключително голям брой прокуратури, повечето от които отстоят на значително разстояние, и предизвикателствата на релефа.

От началото на 2021 г.от в Старозагорска област предстои да бъдат закрити районните прокуратури в Казанлък и Чирпан.

Преди да се пристъпи към конкретни решения по предложението, главният прокурор предлага то да бъде обсъдено с административните ръководители на съответните районни и окръжни прокуратури, предложени за закриване.

News.bg припомня, че през 2018 г. бяха закрити първите 11 районни прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

От първи януари тази година върви поетапно закриване на още 29 районни прокуратури, сред които и тези в Гълъбово и Раднево.