ГЕРБ се отказа да опрощава дълговете на вероизповеданията

38

Целта на закона е да се ограничи външното влияние върху вероизповеданията, обясни вчера на брифинг Цветан Цветанов. На КСНС при президента е решено да има закон за вероизповеданията и държавата да плаща заплатите на свещенослужителите. Според него спекулации били излезлите твърдения по темата, предаде news.bg.

Никой нямал договорка с ДПС, стана ясно от думите му. Партията на Мустафа Карадайъ не извивала ръце. Всяка една държава поддържа своите малцинства и религии във всяка точка по света, изтъкна Цветанов и посочи, че държавата дава за българските църкви по света 2 милиона лева.

От ГЕРБ ще предложат в закона не да има амнистия, а отсрочването на погасяването на дълговете на религиите.

Той очаква подкрепа и от други парламентарни сили на новото предложение за отсрочка на погасяването на дълговете. Задълженията са обезпечени напълно, поясни заместник-председателят на ГЕРБ.

Финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че се обмислят различни варианти за отсрочката. Задълженията остават дължими, обясни министърът. Дългът бил обезпечен с имоти на вероизповеданията.

Промяната идвала, за да отговори на обществените очаквания. Все още не е разговаряно с различните политически формации.

Цветанов посочи, че от БСП по непочтен начин се заиграли с темата, вместо да дойдат в Народното събрание и да защитават интересите на избирателите си.