ГЕРБ поискаха оставки за прикриване на убийството на военния полицай от Чешнегирово

339
Лейтенант Манчев приживе

От ГЕРБ поискаха оставката на министъра на отбраната Георги Панайотов и на шефа на „Военна полиция“ ген. Ивайло Сотиров.

Партията направи изявлението в парламента по повод новата версия, че разследването е установило не самоубийство, а убийството на лейтенант Тодор Манчев, предаде dir.bg.

Според Даниел Митов и Тома Биков се правят опити за прикриване на резултата от разследването.

„Радев да освободи директора на военна полиция. Той има пряка вина за покриване на това убийство и прикриването му като самоубийство. Министърът на отбраната е отлично запознат със случая, Радев трябва да му поиска оставката“, заяви Тома Биков.

ГЕРБ се позоваха на родителите на младия лейтенант, който през август трябваше да мине под венчилото с бременната си приятелка, но вместо това издъхна в базата при странни обстоятелства. Според тяхната информация, военни са издали нареждане за щателно почистване на помещението, където е било тялото му.

„10 дни този доклад стои на бюрото на министъра на отбраната и накрая го връща на „Военна полиция“. Тогава „Военна полиция“ вижда, че Манчев е бил свидетел срещу началниците си. Преди да се самоубие е имало проверки срещу него, имало е огромен натиск, казват родителите му. Това става в българска база с български военнослужещ, което е безобразие“, заяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

По думите на Тома Биков, ако някой иска да потули нещо, това може да има политическа и лична цел, което обаче не бива да се политизира, защото всички политици трябва да са на едно мнение по тази тема. От ГЕРБ призоваха и останалите партии в Народното събрание да подкрепят искането им, независимо от различията помежду им.

Разследването на случая с простреляния старши лейтенант Тодор Минков се води от Военна прокуратура от първия ден. Не се води от Военна полиция, за да няма замърсяване на случая, отрече обвиненията зам.-министърът по отбрана Пламен Йорданов.

„От министерството на отбраната никой не се е крил по нито една тема и със случая с Ф-16, и с Чешнегирово“, каза зам.-министърът. Трябваше самият министър на отбраната да бъде изслушан по актуални въпроси, но Георги Панайотов не се появи в комисията. Причината за отсъствието му била, че се е разболял от летен вирус в неделя, обясни пред депутатите Пламен Йорданов.

Първоначалната версия за смъртта на лейтенанта от „Военна полиция“ беше, че става въпрос за самоубийство, след като той е бил наказан заради инцидента в производствения цех край летището на Чешнегирово. Тогава американски военни нахлуха с оръжия и изплашиха работници, а впоследствие се оказа, че е грешка на логистиката на военното учение.