ГЕРБ напусна пленарната зала окончателно, ще се върне само за вот за кабинет

539

Повод за бойкота стана закритото заседание за газовите доставки с аргумента, че това е секретна информация

ГЕРБ напусна пленарната зала окончателно и няма да участва в заседанията на НС. Единственото изключение ще бъде участие във вота за евентуален нов кабинет – за да натисне бутона „против“. Дотогава от партията намират своето присъствие в залата за „безпредметно“, обяви пред медиите председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Повод за бойкота на ГЕРБ стана ожесточеният спор между опозицията и управляващите, които засекретиха изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов за затруднените доставки на газ за България. То беше поискано вчера от ГЕРБ-СДС и бе насрочено като първа точка от дневния ред. Само че временният председател на НС Мирослав Иванов реши да го обяви за закрито, обяснявайки, че късно снощи в секретното деловодство на Народното събрание са постъпили документи, пряко свързани с изслушването, в които имало класифицирана информация

От опозицията опонираха, че в цената на газа няма никаква тайна. От ГЕРБ настояха да не се крие от българските граждани истината, че газ няма, като Теменужка Петкова цитира шефа на „Булгаргаз“. „Не може да бъде секретна цената на природния газ и сигурността на доставките на природен газ за България. Кое е секретно. Цената я плащат хората и бизнеса. Те искат да засекретят това, че вчера изпълнителният директор на „Булгаргаз“ заяви, че до края на годината няма газ, няма осигурени доставки на газ“, заяви Петкова и добави, че самата фирма „Булгаргаз“ няма секретно деловодство, че да бъдат внесени в деловодството на НС такива документи.

„Не искат да кажат, че газът скача с 32 процента за юли, че август месец ще продължи да нараства с двуцифрени темпове и не се знае дали изобщо ще го има. Всъщност управляващите в момента засекретиха бомбата, която слагат за следващия служебен кабинет“, допълни Делян Добрев.

Несъгласие изрази и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който заяви, че само преди две седмици в пленарна зала имаше аналогичен случай, свързан с въпроса за руските дипломати.

„Нашата парламентарна група ГЕРБ-СДС не намира за нужно повече да стои в пленарната зала на Народното събрание.

Няма никакъв повод да прави кворум на това провалено и агонизиращо Народно събрание“, заключи Десислава Атанасова.

В материала е използвана информация от dir.bg и dariknews