Георги Чапкънов вае паметник на Никола Манев

85
Роден в Пазарджик, избрал Чирпан за втори роден дом и починал в Париж Никола Манев винаги повтаряше, че е влюбен в аромата на българския чернозем (Снимка Георги Иванов)

Фестът „Обичам те, Чирпане!“ ще бъде възстановен

Бронзова фигура в почти цял ръст на големия живописец Никола Манев ще бъде поставена в съседство със скромното паметниче, където е положена урната с праха му, съобщи синът на художника Александър Манев.

Поръчката, която се изпълнява от скулптора Георги Чапкънов, трябва да бъде завършена до 31 август, когато ще се проведе традиционния, организиран приживе от Манев, фестивал под надслов „Обичам те, Чирпане!“. Той ще бъде в двора на възрожденската Тянкова къща, която живописецът откупи от собствениците й преди 19 години и завеща на общината.

За посмъртното издание на феста, организиран от новоучредената фондация „Никола Манев“ с председател на УС адвокат Хари Хараламбиев и Община Чирпан, покани за участие са изпратени към легендарната актриса Емилия Радева и звездата на Народния театър „Иван Вазов“ Николай Урумов.

Радева ще получи картина на Никола Манев като признание за професионалния си път, по този начин „пленникът на светлината“ през годините отличи Лили Иванова, Гинка Станчева, Татяна Лолова, Йълдъз Ибрахимова, Джоко Росич, Параскева Джукелова и още много други родни таланти.

Изборът на Георги Чапкънов за изработката на паметника е бил най-вече заради старото им приятелство, датиращо от времето на Софийската художествена гимназия.

Първоначално идеята била само за бюст, но впоследствие се решило Манев да бъде изваян в почти цял ръст, до колене. Вече е готов гипсовият модел, до дни помощниците на Марин Марков от бронзолеярната в село Требич ще започнат работата по пресътворяването й от метал.

„С Кольо ме свързват страшно много неща, още не мога да повярвам, че не е сред нас, но със сигурност ни гледа Отгоре и се мръщи на човешката ни суетност. Никога не ми е позирал за портрет, най-малко съм си мислил, че ще ми се налага да му правя паметник, но човек едно мисли, а Онзи там – друго отсъжда. Малко нещо съм суеверен и не обичам да показвам работите си, преди да са окончателно завършени, надявам се хората, дето ще се съберат в Чирпан и които го помнят, да го харесат…“, сподели Георги Чапкънов.

На 31 август Александър Манев ще връчи ключа от Тянковата къща на чирпанската кметица Кичка Петкова и ще обяви дарение от 30 платна на маестрото за галерията в града, който роденият в Пазарджик на 28 август 1940 художник наричаше свое родно място.

Същият ден в двора, който е свързан с двора на Къща-музей „Яворов“, ще бъде подредена и изложба от снимки на Владимир Прангов, разказващи за живота на космополитния художник, който почина на 25 август м.г. в Париж, но остави заръката прахът му да бъде пренесен в България.

Христо ХРИСТОВ