Георги Гьоков: Румен Радев беше разпознат като носител на промяната

197

Като очаквана и предопределена определи за „Старозагорски новини“ изборната победа на Румен Радев старозагорският депутат на БСП Георги Гьоков. Според него вотът от над 1.5 млн. души за настоящия президент е свидетелство за огромното доверие. „Очевидно хората смятат, че Радев е свършил своята работа като държавен глава. Моето мнение е, че в хода на отминалите 5 години той се справи отлично с предизвикателствата, пред които беше изправена президентската институция. Румен Радев бе разпознат от обществото като носител на промяната“, заяви Гьоков.

По думите му изборният успех на Радев-Йотова е победа и за левицата в лицето на БСП. Гьоков припомни, че именно социалистите бяха единствената голяма политическа сила, заложила преди 5 години на президентската двойка и именно успешният първи мандат на Румен Радев е причина той да бъде припознат и подкрепен от редица други политически формации, между които и спечелилите последните два парламентарни избора – „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. „Допълнителната подкрепа не отменя факта, че симпатизантите и членовете на БСП бяха сред най-активно подкрепящите Румен Радев“, отбеляза Гьоков. Той отхвърли твърдението, застъпено от редица политически анализатори в изборната нощ, че победата за определяния като инженерингов проект на Радев „Продължаваме промяната“ и успеха на държавния глава по същество ще доведат до концентрация на властта във фигурата на президента. Според Гьоков автокрацията в този случай е абсолютно невъзможна, тъй като българската Конституция ясно формулира правомощията, с които Румен Радев разполага. „Твърдението и подклажданите страхове от силна концентрация на власт са несъстоятелни. Това са дъвки, които нашите опоненти впрегнаха в момента, в който съзряха своя неуспех. В този смисъл съм категоричен, че обществото няма защо да се опасява от свръх концентрацията на власт в Румен Радев“, подчерта депутатът на социалистите.

Гьоков изрази надежда, че краят на изборния период разчиства полето за излъчване на редовно правителство. Във вторник „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ стартират преговорите, които трябва да начертаят картата с политическите приоритети на бъдещата четворна коалиция. Дискусиите между формациите идват на фона на икономическа, здравна и политическа криза, които очакват незабавни действия. Едно от предизвикателствата е изготвянето на бюджета за следващата година, обърна внимание Георги Гьоков. „Хората няма да ни простят още един провал в съставянето на правителство и нови избори. Партиите са длъжни да направят всички усилия за съставянето на редовно управление. Разговорите стартират и се надявам, че ще сближим своите позиции“, изрази надежда Георги Гьоков.

Живко ИВАНОВ