Георги Гьоков: Промените в Изборния кодекс създадоха поредната законодателна бъркотия

58

Като недобри и нормативно неиздържани определи измененията в Изборния кодекс старозагорският депутат от БСП Георги Гьоков. След двудневни удължени заседания на парламента миналата седмица бяха нанесени поредни корекции на правилата за гласуване, няколко месеца преди провеждането на редовните избори. Народният представител на левицата предрече, че част от текстовете ще бъдат отменени от Конституционния съд, визирайки решението на референдум да бъдат подлагани въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание. „Това предложение на „Обединени патриоти“, подкрепено от ГЕРБ, отново показа задкулисните договорки между двете формации, които опитват всячески да си осигурят още няколко месеца във властта“, разкритикува своите опоненти Гьоков.

От БСП изразиха притеснение, че с натоварването на ЦИК по осигуряване на машини за вота на практика се създава опасност комисията да остане без председател.

„Големият проблем е, че никой не иска да стане председател на ЦИК, защото утре прокуратурата може да му повдигне обвинение за това защо е избрал наем или закупуването им, защо е изхарчил толкова пари, а не толкова“, коментира депутатът на социалистите. По повод решението на мнозинството в парламента на предстоящите избори да се гласува машинно и с хартиена бюлетина Гьоков посочи, че това ще създаде хаос в изборната система. Той упрекна ГЕРБ, че са загубили 5 години, без да направят необходимия анализ дали машините за вота трябва да бъдат купувани, наемани или произведени в България. Георги Гьоков припомни, че с приемането на бюджета за 2020 г. са били осигурени 100 млн. лв. за обезпечаване на машинния вот.

„Някой прави ли си илюзия, че ГЕРБ искат нова Конституция и Велико народно събрание? Всичко това е хватка да останат още няколко месеца на власт. ГЕРБ не искат нова Конституция и това се видя от смехотворните текстове, които бяха внесени в парламента. За жалост, с промените в изборните правила управляващите създадоха поредната законодателна бъркотия“, смята Георги Гьоков.

Иван ЖИВКОВ