Георги Гьоков: Напрежението в БСП ще продължи да се покачва до избора на председател през септември

70

Предстоящият избор на нов председател на БСП видимо покачва градуса на напрежението на „Позитано“ 20. Тази прогноза, изразена от старозагорския депутат на социалистите Георги Гьоков пред медията ни, намери своето потвърждениe в съботното заседание на Национален съвет на социалистическа партия, на което предложенията на Изпълнителното бюро и лидера на партията Корнелия Нинова не срещнаха подкрепа.

Бламиране на Корнелия Нинова, бяха част от коментарите в медиите, след края на партийния форум. Не такава е оценката на члена на Националния съвет на БСП и народен представител на партията Георги Гьоков. Пред „Старозагорски новини“ депутатът изрази недоумение от появилите се в публичното пространство оценки след заседанието. „Не разбирам изобщо какви са били очакванията към този Национален съвет. Що се отнася до тезата за бламиране на лидера, то за мен единствено активът на формацията е в състояние да дава подобна оценка. Неговото мнение ще бъде получено на 12 септември, когато ще се проведе всеобщото вътрешнополитическо гласуване. Смятам, че за членовете на БСП лидерът е безспорен. Ако има някаква форма на бламиране, то тя е от страна на Националния съвет“, заяви Гьоков. Един от най-активните депутати в българския парламент отхвърли твърденията на основния опонент на Корнелия Нинова Кирил Добрев, който коментира, че след събота председателят и партията имат различни посоки. „Това е твърде силно изказване. Моето мнение е, че БСП и Корнелия Нинова имат една и съща посока, но Националният съвет се размина с нея“, отбеляза от своя страна Гьоков.

По повод решението БСП да инициира вот на недоверие към управляващите, депутатът изрази сериозни резерви относно постигането на крайната цел – сваляне на правителството. Според Георги Гьоков нито едно правителство след промените не падало от власт след действия от страна на опозицията в парламента. „Имаме независими депутати и тези на „Воля“, както и ДПС, които не са опозиция. Така на практика остава единствено БСП. Много по-сериозна би била заявката, ако разполагахме с подписите на стотици хиляди български граждани. За мое съжаление Националният съвет просто не взе подобно решение“, заяви старозагорският депутат.

Напрежението в БСП ще продължи да се увеличава до окончателния избор на председател през септември. Тази своя прогноза препотвърди отново Гьоков. Той все пак изрази надежда, че след прекия избор на партийния актив ситуацията в партията ще се нормализира и червените ще влязат единни в предизборната кампания за 45-ото Народното събрание през пролетта догодина, ако не се стигне до преждевременна оставка на кабинета.

Едно от решенията на Националния съвет на БСП, останало извън светлината на прожекторите, е искането на пленума групата на левицата да инициира създаването на временна анкетна комисия за сделката между ББР и ПИБ, при която ликвидността на банката бе увеличена със 140 млн.лв. държавни средства. По същество червените са против въпросната сделка.

Живко ИВАНОВ