Георги Гьоков: Важно е да кажем откъде ще дойдат парите за актуализацията на пенсиите, а не да се замерваме със суми

543
Георги Гьоков

„Важното днес е да кажем откъде ще дойдат парите, а не просто да се замерваме със суми.“ Това заяви пред „Старозагорски новини“ народният представител от „БСП за България“, който е председател на Комисията по труда и социалната политика в НС. Според старозагорския депутат голите обещания по отношение на пенсиите не дават резултат, а водят до допълнително натоварване на различни системи. Той раздели предложенията, касаещите ръста на доходите на пенсионерите, на популистки и последователни. Гьоков коментира, че се очертава увеличението на пенсиите, ако времето на този парламент бъде достатъчно за гласуване на актуализацията в бюджета на второ четене, и че то трябва да бъде строго индивидуално за всеки. „Средно предложението, което внесе служебният кабинет, е за ръст с 12.5%, но изчислението няма да е на принципа – взимаш пенсията и я умножаваш по 12.5%. Имаме интересен момент в предложението на кабинета. Това на практика е един нов вид социално подпомагане, което ще има компенсиращ ефект. Служебното правителство предлага минималната пенсия да достигне 349 лв. Същевременно прагът на бедност у нас е 369 лв. Кабинетът предлага една нова възможност, с разликата от 20 лв. ще бъде компенсираната с една нова възможност, с която доходите на пенсионерите, останали под този праг, да бъдат компенсирани до неговото равнище“, обясни Георги Гьоков. Той уточни, че тази стъпка, ако бъде подкрепена от партиите в парламента, ще важи само за онези, които отговарят на условията за социално подпомагане, но я определи като смела. Според Гьоков този подход ще даде възможност да не бъде натоварена със социални плащания осигурителната система, където парите и без това не достигат.

Едно от предложенията в пенсионната сфера, съпътстващо големия разговор за актуализация на държавния бюджет, е свързано с преизчисляване на пенсиите със средноосигурителния доход за 2018 г. За него настоява групата на БСП в парламента. Георги Гьоков аргументира настояването на левицата със задълбочаващите се неравенства и напомни, че подобно действие за последен път е било реализирано през 2008 г. Той подчерта обаче, че разумът изисква при разглеждането на материята да бъде реализирана промяна и в чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване за по-справедливо компенсиране на инфлацията и нарастванията на средноосигурителния доход.

На въпрос дали с очертаващата се промяна, независимо от това кой от подходите бъде подкрепен, се увеличава дупката в сферата на ДОО, за което алармират редица експерти, Гьоков посочи, че „пропастта“ на практика е била отворена с реформата от 2000 г., когато се намаляват осигурителните вноски. „Аз не съм радетел за тяхното вдигане, но моето лично мнение е, че у нас така и не се проведе разговорът за данъчно-осигурителните тежести“, коментира депутатът.

Големият въпрос днес обаче е дали времето за обсъждане и приемане на актуализацията на бюджета ще стигне на това Народно събрание – второто от началото на годината, което не успява да излъчи правителство. Според Георги Гьоков, ако актуализацията не се случи, това ще бъде проблем.

Живко ИВАНОВ